Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kannelmäen terveysasema uusiin tiloihin – Ruoholahteen tulossa uusi terveysasema: "Tämä on siis extraa"

Terveys: Kannelmäen terveysaseman toimintaa alkaa lokakuussa pyörittää Terveystalo. Myös Ruoholahteen perustetaan Mehiläisen ylläpitämä terveysasema.

Kannelmäen terveysaseman toiminta jatkuu lokakuun alussa uusissa tiloissa. Samalla palveluntuottaja vaihtuu. Koko terveysaseman toimintaa pyörittää jatkossa Terveystalo.

Uudet terveysasematilat sijaitsevat kauppakeskus Kaaren naapurirakennuksessa osoitteessa Laulukuja 4. Tilat ovat rakennuksen kolmannessa kerroksessa.

– Lokakuun alusta alkaen alueen asukkaiden terveyspalvelut tulevat Terveystalolta. Periaate kuitenkin on, että esimerkiksi puhelinnumerot pysyvät samoina, jotta ihmisten on helpompi löytää uusiin palveluihin, toteaa Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Lue: Terveysaseman ulkoistusta vastustetaan tiukasti Kannelmäessä – palveluiden tuleva paikka vielä kysymysmerkki

Taustalla on kaupungin uusi pilotti, jossa Helsinki ulkoistaa ensimmäistä kertaa kokonaisen terveysaseman palvelut. Palveluiden tuottajaksi valittiin kesäkuussa Terveystalo. Sopimus on neljävuotinen kahden vuoden optiolla.

Kaupunki aikoo poimia yksityiseltä Terveystalolta kaikki sen hyvät käytänteet omaan toimintaansa eli Helsingin mille terveysasemille.

– Mielenkiintoista nähdä, miten tämä lähtee menemään. Saamme tästä kirittäjän myös omalle toiminnallemme. Jos näyttää siltä, että siellä on toimintatapoja, jotka sujuvoittavat ja parantavat toimintaamme, otamme mallia sieltä myös omille terveysasemille, Turpeinen sanoo.

Kannelmäki valikoitui pilottikohteeksi, koska nykyinen terveysasemarakennus on huonokuntoinen ja Kannelmäessä on ollut henkilökuntapulaa ja ongelmia rekrytoinnissa. Terveysaseman työntekijät siirtyvät kaupungin muille terveysasemille.

Muutos ulkoistamisesta oli tarkoitus tehdä jo tämän vuoden alussa, mutta se vaati monestakin syystä aikaa.

– Olemme myöhässä noin yhdeksän kuukautta, mutta otimme aikalisän, koska oli Apottia ja koronaa. Saimme nyt kunnolla valmistella muutoksen, Turpeinen toteaa.

Lokakuun alussa muutoksia on luvassa myös Viiskulman terveysaseman toimintaan. Terveysaseman piti olla toinen kokonaan ulkoistettavista asemista.

Sen sijaan Kaapelitehtaan kupeeseen Ruoholahden Tallberginkadulle avataan Mehiläisen ylläpitämä uusi terveysasema, joka on lisä keskustan terveysasematoiminnoille.

– Tämä on siis ekstraa. Väestö kasvaa ja vanhenee. Viiskulma on ollut todella kuormittunut, koska ihmisiä on tullut alueelle lisää, Turpeinen jatkaa.

Mehiläisen ekstra-terveysaseman väestö on yhtä suuri kuin Kannelmäen, johon kuuluu noin 20 000 asukasta. Viiskulman ruuhkaisuudesta johtuen ihmisiä on jouduttu ohjailemaan Lauttasaaren ja Töölön terveysasemille.

Arviolta vuonna 2026 Viiskulma terveysaseman toiminta muuttaa Kampin metroaseman päälle rakennettavaan keskustan terveys- ja hyvinvointikeskukseen.

Lue: Kannelmäen terveyspalveluja esitetään ulkoistettaviksi – Helsinki ostaisi myös kokonaan uuden terveysaseman toiminnan lisäpalveluna

Lue myös: Helsinki sulkee lähivuosina 10 pientä terveysasemaa – Palvelut siirtyvät terveys- ja hyvinvointikeskuksiin