Harvinainen jälkiruoka palaa helsinkiläisen ravintolan listalle – "Kun paikka tuli myyntiin, haaveeni täyttyivät"

Suomiruoka: Elokuvaohjaajan perustama Konstan Möljä turvautuu vaikka pappilan hätävaraan.

Runsas kaksi vuotta sitten turistien suosima Konstan Möljä vaihtoi omistajaa. Edeltäjät jäivät elääkkeelle, ja uusi nelikko otti vastaan perinnepaikan. Sen jälkeen iski korona, mutta tehtiin terassi ja nyt on taas matka eteenpäin.

Konstan Möljä täyttää 40 vuotta 12. syyskuuta. Suuria juhlia ei ole luvassa, mutta teemaviikkoja, joilla kuullaan paikan henkeen sopivaa musiikkia, kuten haitarin soittoa. Ensimmäiseltä listalta nostetaan esiin muun muassa harvinaiseksi käynyt pappilan hätävara. Perinteisesti siihen on kuulunut esimerkiksi pullanpaloja, joita sekoitetaan kermavaahtoon ja hilloon.

Koronapassia kokeillaan Helsingissä jo ensi viikolla – "Mahdollistaisi kevyemmät rajoitustoimet"

Ravintolapäällikkönä toimiva Sanna Kettunen on Konstan Möljän osakas, jonka tie tehtävään on ollut yllättävä, suoraan sanoen kaukaa kaartava.

Kettunen opiskeli ensin tiedotusoppia Tampereen yliopistossa ja on siis alkuperäiseltä ammatiltaan toimittaja. Sitten hän suoritti Helsingin yliopistossa toisen tutkinnon erikoisalanaan Itä-Aasian kulttuuri.

– Japanilaisten kontaktieni kautta tutustuin Konstan Möljään. Kun paikka tuli myyntiin, haaveeni täyttyivät.

Aiemmin hän oli toki työskennellyt alalla – viikinkiravintola Haraldissa.

Kun paikka tuli myyntiin, haaveeni täyttyivät.

Nyt töissä ja pienosakkaana auttaa myös hänen miehensä Niko Kettunen.

– Koska minä olen päätoiminen toimittaja, ehdin vain joskus tiskin puolelle ja keittiöapulaiseksi. Minä, appiukko ja Pauli Puha rakensimme vuosi sitten terassin. Mitä muutakaan oli tehtävissä, kun paikka oli kiinni koronan takia. Teimme myös uudet pöytälevyt sisään ja ulos, Niko kertaa.

Onko tässä Helsingin seuraava huippuravintola? – maagisessa osoitteessa toiminut jo liuta Suomen parhaita

Möljä tarkoittaa sataman laituria. Hietalahden rantaan on pari sataa metriä, mutta nimi juontuu kauempaa: Viipurin ulkosatamasta Uuraasta (ruotsiksi Trångsund, nykyisin Vysotks).

Konsta on puolestaan ravintolan perustajan elokuvaohjaaja Seppo Huunosen isosä Konstantin, joka toimi satamamestarina Uuraassa. Huunosen kuuluisin työ on Lampaansyöjät vuodelta 1972.

Möljän sisustus on suureksi osaksi Huunosen käsialaa ja siis alkuperäistä, kuten rustiikkisen Viipuri-kabinetin seinämaalaus. Fiinimpi Marskin kabinetti on uudempi. Se on tehty sotaveteraanien ja evakoiden kunniaksi.

Joko testasit? Nämä uudet ravintolat aukesivat Helsinkiin –  yksi trendi selvässä nosteessa

Ruokalista on matkailullinen poikkileikkaus Suomesta itäisellä vivahteella. Siltä löytyy vorschmackia, lohiseljankaa, savuporokeittoa ja poronkäristystä. Lounaalla, joka alkaa taas syksyllä, menevimpiä ruokia ovat kotikeittiön suomalaiset, kuten läskisoosi, maksakastike, tilliliha ja moskovanpata Mysi Lahtisen tapaan.

Woltin kautta tilataan eniten muikkuja. Jälkiruokahittejä ovat omenakaurapaistos ja raparperipiirakka.

Tästä ravintolasta ei saa hampurilaisia eikä pizzaa.

Vuosi sitten syksyn sadonkorjuuaikaan asiakkaiden suosikeiksi nousivat Hasselbackan kurpitsat, raitajuuripaistos ja mustajuurikeitto.

Marskin ryyppy tehdään oman reseptin mukaan ja aineosina ovat votka, gini, akvaviitti ja kuiva vermutti. Hanasta löytyy oluena Nokian Luomu Pils.

Muuten tarjolla on kotimaisia pienpanimo-oluita ja marjaviinejä sekä kotikaljaa.

"Suomen kallein ravintola" poltti 6 miljoonaa euroa Helsingin keskustassa – nyt sen paikalle aukeaa harvinaisuus

Oikaisu 24.8. Konstan Möljä sai nimen perustajansa Seppo Huunosen isoisästä Konstantinista - ei isästä. Ravintolan terassia oli puolestaan rakentamassa keittiömestari Pauli Puha.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut