Helsingissä on lähes 100 koirapuistoa, mutta ainakin yksi poikkeus alueissa löytyy – Kahden koiran Jaana: "Ilman omaa puistoa elämä on hulabaloota"

Lemmikit: Helsingin koirapuistot täyttävät 50 vuotta. Uusia tulee harvoin.

Rajasaaren koirapuistossa käy loppukesän aurinkoisena päivänä melkoinen vilske. Rantavedessä iloiset kelpie, basenji ja australianlabradoodle peuhaavat keskenään. Keppi lentää mereen ja koirat säntäävät riemulla sitä hakemaan.

Paikalla on myös Berliinissä asuva Jenny Rossi. Hän oli perjantaina matkalla vanhempiensa luokse Jyväskylään. Syy Rajasaaren piipahdukseen löytyy penkin alta: sieltä kurkistelee musta pikkukoira nimeltä Papu.

Papu on Rossin vajaa vuosi sitten Romaniasta hankkima rescuekoira, joka vielä toistaiseksi vieroksuu merivettä.

– Tällainen koirapuisto on aivan mahtava paikka, kokonainen uimaranta koirille. Ja hieno saari tämä on ihmistenkin käyttöön, arvioivat Jenny Rossin vanhemmat Paula ja Antti Rossi.

Rossien kehut eivät ole turhaa puhetta: Rajasaaren koirapuisto on Helsingin suosituin koirien ulkoilutuspaikka. Seuraavaksi eniten kävijöitä on Tokoinrannassa, Rantakallionpuistossa ja Tervasaaressa.

Koda, 2, treenaa rally-tokoa ja agilityä jopa 10 tuntia viikossa –  eläinfysioterapia on osa monen urheilukoiran hyvinvointia: "Isoja jumeja ei ole vielä tullut"

Jos pienten koirien aitauksia ei olisi, emme kävisi täällä lainkaan.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun Helsingin ensimmäinen koira-aitaus perustettiin Ullanlinnaan.

Nykyisin nelijalkaisilla on pääkaupungissa totisesti valinnanvaraa ulkoilupaikkojen suhteen, sillä koirapuistojen määrä on kasvanut jo lähes sataan.

Uusia koirapuistoja tulee Helsinkiin harvakseltaan ja lähinnä uusille asuinalueille.

– Kaupungin toimintasuunnitelmaan kuuluu tänä vuonna vain yksi uusi koira-aitaushanke ja se sijaitsee Lauttasaaressa, kertoo kaupunkiympäristön toimialan projektinjohtaja Tomas Palmgren.

– Tämä Ruukinlahdenpuiston koira-aitaus valmistuu näillä näkymin ensi vuonna Länsiväylän ja Ruukinlahdentien väliselle puistoalueelle.

Helsingissä koirapuistoja on sijoitettu ympäri kaupunkia varsin tasaisesti – mutta poikkeuksiakin toki on.

Esimerkiksi Puistolassa ei koirapuistoja ole ainuttakaan. Puistolan pohjoisosassa asuva Jaana Korpela harmittelee tilannetta.

– Minulla on kaksi terrieriä ja ne kaipaisivat kovasti vapaana juoksemista ja leikkimistä. Mutta jos niiden kanssa haluaa lähteä koirapuistoon, lähimmät sijaitsevat Heikinlaaksossa ja Maatullinpuistossa saakka, Korpela kertoo.

Hän kertoo käyvänsä koirapuistossa pari kertaa viikossa.

– Puistoon pitää lähteä aina auton kanssa ja se on välillä aikamoista hulabaloota. Miksei meillä ole omaa koirapuistoa?

Helsingin koirapuistoihin on nykyisin periaatteena rakentaa omat aitaukset pienille ja suurille koirille aina kun se suinkin on mahdollista.

Käytäntö on mieleen maltankoiria harrastavalle Krista Vuoriselle.

– Maltankoirat ovat pienikokoisia ja ne jäävät seka-aitauksissa hyvin helposti suurten koirien jalkoihin. Takavuosina olin maltankoirani kanssa koirapuistossa, missä ei pienille koirille ollut yhteistä aitausta ja silloin oli vähällä käydä tosi huonosti.

”Aikamoista”, sanoo tutkija – Koirista on tullut ihmisille yhä läheisempiä, mutta ihmisen edelle eläintä ei pitäisi nostaa

Vuorisen pikkukoira telmi puistossa innolla, kunnes paikalle tuli bernhardilainen ja juoksi suoraan maltankoiran päälle.

– Oma koirani lensi nurin ja oli hetken aikaa aivan tainnoksissa. Se oli vietävä eläinlääkäriin, mutta silloin onneksi selvittiin vain lihasvenähdyksellä, Vuorinen huokaa.

– Jos pienille koirille ei olisi Helsingissä erillisiä aitauksia, en usko, että kävisimme koirapuistoissa lainkaan.

Psykologi näkee lemmikkibuumissa myös hyviä puolia – Tämän vuoksi ihmisen suhde koiraan on usein erityisen tärkeä

Koirapuistoja pienempiä koirakäymälöitä on viime vuosina perustettu etenkin Helsingin kantakaupunkiin – nyt näitä käymälöitä on jo yhdeksän. Ne ovat opastein, merkkaustolpin ja roskasäiliöin varustettuja, helposti siivottavia pieniä alueita.

Koirakäymälöitä rakennetaan kaupunkimaisille alueille vilkkaiden kävelyreittien varsille ja ulkoilutuspaikkoina suosittujen puistojen sisääntuloalueiden tuntumaan.

Ullanlinna oli ensimmäinen 1971

Lähes sata koirapuistoa Helsingissä

Helsingin ensimmäinen koirapuisto avattiin Ullanlinnaan Neitsytpolun ja Merikadun kulmaukseen heinäkuussa 1971.

Alueen koira-aitaus on nykyään osoitteessa Merikatu 31 (Rantakallionpuisto).

Vuonna 1995 niitä oli Helsingissä yli 70, ja Tampereelle valmistuivat tuolloin ensimmäiset koirapuistot.

Nyt Helsingissä on lähes sata koira-aitausta ja Tampereella 15.

Koko Suomessa on kaikkiaan lähes 380 koirapuistoa.

Perheenäiti viihtyy punavalkoisessa susipuvussa – Annina Yrttiahoa, 29, harmittaa turriharrastuksen saama negatiivinen julkisuus

Koira tuo kodin sisäilmaan monipuolisesti mikrobeja – suojaavat ehkä lapsia ylähengitystieinfektioilta

Raakaruokaa vai kuivamuonaa koiralle? Ravinnon vaikutuksesta lemmikin aineenvaihduntaan tuore selvitys

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut