Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajua ilkivaltaa kokeneen koulun purkaminen alkaa Helsingissä – graffitiveteraanit Deck, 50 ja Zetor, 43: "Täällä ei ole yhtään seinää, johon emme olisi maalanneet"

Koulu: Ilkivaltaa kokeneen Jakomäen entisen koulun purkaminen alkaa. Graffiteja koulun seiniin maalailevat Zetor, 43, ja Deck, 50, kertovat, miksi graffitien tekeminen on heidän mielestään oikeutettua.

Jakomäen vuoden tyhjillään olleen entisen peruskoulun purkaminen alkaa syyskuussa.

Kaupunki on kiirehtinyt purkamisen aloittamista, sillä koulu on kokenut ilkivaltaa ja työllistänyt poliisia sekä vartiointiliikettä.

– Viimeisiä päätöksiä tässä tehdään. Purkutyöt alkavat viimeistään syykuussa. Purkulupa on jo, mutta purkamiseen tarvitaan vielä viranhaltijan päätös, että se saadaan käynnistymään, kertoo kaupunkiympäristön tilaomaisuusyksikön päällikkö Pasi Lönnberg.

Purkamiseen tarvitaan kaupungin teknisen johtajan päätös, koska 1970-luvulla rakennetun koulun purkaminen on niin kallis. Yli 100 000 euroa maksavista purkutöistä päättää tekninen johtaja. Noin 5 000-neliöisen koulun purkaminen tulee maksamaan arviolta 600 000 euroa.

– Purkaminen on kallista, koska rakennus on iso ja kiviaineinen, Lönnberg toteaa.

Alkujaan varauksensaajan piti hoitaa purkaminen. Kaupunki päätti kuitenkin tehdä sen itse, jotta vaarallisia tilanteita aiheuttanut ilkivaltakierre saataisiin loppumaan. Koulu on maalattu ympäriinsä graffitein.

Alkukesästä alkaen purettavaa koulua ovat ympäröineet metalliaidat. Aurinkoisena päivänä aidan takana näkyy liikettä. Kaksi miestä maalaa graffiteja seinään. Miehet esittäytyvät Zetoriksi, 43, ja Deckiksi, 50.

Yli 30 vuotta graffiteja harrastanut Zetor soimaa kaupunkia verovarojen tuhlaamisesta.

– Purkutalojen vartiointi on aivan älytöntä. Siitä ei ole ollut mitään hyötyä. Vartijat pyörivät tässä ulkopuolella ja porukkaa oli sisällä. Välillä vartijat istuivat koulun edessä autossa lähes koko päivän. Ymmärrä toki, että he tekevät duuniaan.

Myös Zetorin ja Deckin vartijat ovat häätäneet pois joka kerta, kun ovat paikalla nähneet. Vartijoiden lähdettyä he palaavat takaisin.

– Koulu puretaan kohta pois. Tämä on purkukohde. Siksi me täällä olemmekin, sanoo koulua aikanaan käynyt Zetor ja kuvailee graffitien tekemistä elämäntavaksi.

– Täällä ei ole yhtään seinää, johon emme olisi maalanneet.

Zetor sanoo, että rakennuksessa sisälle tunkeutuneita nuoria ei ole juurikaan näkynyt sen jälkeen, kun aidat tulivat.

Helsingin Uutiset kertoi viime joulukuussa, että poliisi oli saanut useita hälytyksiä suljetulle koululle. Vaaratilanteita oli aiheutunut muun muassa siitä, kun nuoret olivat sytytelleet rakennuksen sisällä olevaa jäämistöä palamaan. Zetorilla on kaupungille neuvo tähänkin asiaan.

– Jos kaupunki ei olisi jättänyt sisälle mitään palavaksi kelpaavaa, eivät nuoret varmasti olisi sinne mitään viitsineet itse tuodakaan ja laittaa palamaan. On ymmärrettävää, että tyhjät tilat kiinnostavat.

Lue: Nuoret tunkeutuivat purkukuntoiseen kouluun Helsingissä – Poliisi varoittaa erittäin vaarallisista tiloista: "Ovet saattavat lukkiutua"

Lue myös: Nuoriso viettää aikaa hylätyssä koulussa Helsingissä, turvatoimia tehostettu ilkivallan vuoksi – "Poliisi valvoo sen mukaan, miten muulta partioinnilta kerkiää"

Koulun tiloissa on edelleen ollut ilkivaltaa.

– Tekninen isännöitsijä sanoi, että ilkivalta on edelleen ollut ihan viikoittaista. Hälytyksiä tulee. Joku käy siellä tekemässä jotakin. Purkaminen on nyt ihan paikallaan, Lönnberg sanoo.

Purkutyöt on tarkoitus saada päätökseen tämän vuoden aikana.