Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Diorin neule vaihtoi Itäkeskuksessa omistajaa muutamalla eurolla – Linnea, 19, etsii kierrätyskaupasta matalavyötäröisiä farkkuja: "Mummot tuovat ja me nuoret ostetaan"

Uudelleenkäyttö: Kierrätyskeskus on Eija Harjulle myös lahjatavaratalo.

Kun Eija Harju astuu sisään Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Koivukylän myymälään, hän tarkistaa aina ensimmäiseksi esittelypöydän myymälän etuosassa.

– Tämä on "the pöytä". Sen päällä ovat aina parhaat tuotteet, Harju sanoo.

Säännöllisesti kierrätyskeskuksessa asioiva Harju etsii myymälästä kauniita lasiesineitä ja astioita. Päiväkummussa asuvan Harjun suosikkeja ovat oman kodin kanssa yhteensopivat 10950–60-luvun esineet.

– Pidän värittömästä lasista, mutta katselin viime kerralla myös noita violetteja juomalaseja, hän sanoo ja osoittaa 50-60-lukuja henkivää coktaillasisarjaa.

Harju kertoo tehneensä Kierrätyskeskuksen myymälässä löytöjä.

– Kerran ostin Arabian astiaston, johon ihastuin niin, että hain siihen myöhemmin lisää osia Kuopiosta asti.

Kierrätyskeskus on Harjun mielestä hyvä lahjatavaratalo. Hän pohtii, miksi mennä lahjaostoksille kauppaan, kun kierrätyskeskusta löytyy paljon persoonallisempia lahjoja.

Tiedottajana työskentelevä Harju hankkii kierrätettynä myös tavaroita työssään toteuttamiin kuvauksiin.

Linneaksi esittäytyvä nainen tutkii Kierrätyskeskuksen Koivukylän myymälän pihalle tuodun vaatelaatikon sisältöä. Laatikossa olevat vaatteet ovat ilmaistavaraa. 19-vuotias Linnea kehuu kierrätyskeskuksen vaatetarjontaa. Mukaan lähtevät tällä kertaa ainakin yhdet farkut.

– Etsin Kierrätyskeskuksesta trendivaatteita. Uskon monen vanhemman ihmisen luopuvan vaatteistaan, koska ne eivät ole heidän mielestään enää muotia. Mummot tuovat ja me nuoret ostetaan, hymyilee Linnea.

Linnea toivoo löytävänsä matalavyötäröisiä farkkuja, jotka ovat hänen mukaansa tulossa taas muotiin.

Vastaan voi tulla todellinen löytö, tietää Linnea. Hän kertoo kaveristaan, joka osti Diorin neuleen Kierrätyskeskuksen Itäkeskuksen myymälästä muutamalla eurolla.

– Neule osoittautui aidoksi Diorin vaatteeksi ja sen arvo on satoja euroja.

Koronapandemia-aika on näkynyt myös Kierrätyskeskuksen tuotteiden menekissä. Kenttäpäällikkö Jani Åfelt kertoo kaikkien kodin sisustamiseen liittyvien tavaroiden olleen erityisen suosittuja.

Yksi todellinen hittituotteiden ryhmä on rottinkikalusteet ja rottinkiset sisustustavarat.

– Kaikki rottinkinen menee heti, kun se laitetaan esille.

Sama pätee Åfeltin mukaan polkupyöriin. Polkupyöriä ei ehditä kunnostaa myyntiin niin paljon, kuin mitä niitä menisi kaupaksi.

Poikkeusaika on näkynyt myös siinä, ettei kenkiä ja laukkuja ole tullut myyntiin tavalliseen tapaan. Åfelt arvelee, ettei uusia kenkiä ja laukkuja ole ostettu normaaliin tapaan ja siksi vanhoista ei ole luovuttu.

Kestosuosikkeja ovat astiat. Niitä menee kaupaksi tasaiseen tahtiin, toteaa Havukosken kierrätyskeskuksen myymäläpäällikkö Tarja Kauppinen.

– Elokuun aikana valtaisan suosion ovat saaneet kaikki kouluun liittyvät esineet.

Kierrätyskeskuksen reppuhyllyt ovat tyhjentyneet ja sen lisäksi kauppansa ovat tehneet vihot, kynät ja muut opiskeluun liittyvät pientavarat.

– Myynnissä on ollut paljon koulutarvikkeita alle euron hintaan, Kauppinen sanoo.

Koulutarvikkeiden lisäksi loppukesästä myymälässä on käynyt uutta opiskelijakotiaan sisustavia hankkimassa huonekaluja.

– Meillä on 5. syyskuuta asti tarjouskin. 199 eurolla saa tietyn määrän huonekaluja yksiöön ja kuljetuksen kaupan päälle.