Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

”0-päästötavoite vuoteen 2040” – Ilmastokriisin torjunnan pitäisi ohjata kaikkea Helsingin päätöksentekoa, sanoo Minja Koskela

Politiikka: Ilmastokriisin torjunnan pitäisi ohjata kaikkea Helsingin päätöksentekoa, sanoo valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Minja Koskela (vas.).

Kesäkuisten kuntavaalien yllättäjä, valtuutettu ja tuore kaupunginhallituksen jäsen Minja Koskela (vas.) katsoo, että ilmastonmuutoksen hillintä pitäisi ottaa reunaehdoksi kaikessa Helsingin päätöksenteossa.

– Monesti talouskehitystä ja ilmastotoimia käsitellään toisilleen jotenkin vastakkaisina asioina, hän selventää.

Koskelan mielestä Helsingin pitäisi asettaa 0-päästötavoite vuoteen 2040, mikä tarkoittaisi ettei päästöjen kompensaatiota olisi enää mahdollista tehdä.

– Se on iso tavoite, Koskela myöntää.

– Mutta meiltä alkaa loppua aika, kuten IPCC-raportissakin todettiin, Koskela jatkaa viitaten kansainväliseen ilmastopaneeliin.

Hän olisi valmis kannustamaan yksityisautoilun vähentämiseen hinnoittelulla, kuten ruuhkamaksuilla.

Feministiksi profiloitunut Koskela sanoo olevansa ensisijaisesti vasemmistopoliitikko. Samalla hän muistuttaa, että ilmastonmuutoksen globaalit vaikutukset osuvat kovimmin juuri naisiin ja tyttöihin.

Helsingissä Koskela, joka on työskennellyt myös opettajana, haluaisi parantaa etenkin koulutuksen tasa-arvoa.

– Tärkein konkreettinen toimi siinä on menoleikkausten lopettaminen.

Koskela muistuttaa, että kaupunki teki viime vuonna 500 miljoonaa euroa ylijäämää, joten rahaa palveluiden vahvistamiseen on. Tarvittaessa kuntaveron korotuskaan ei olisi hänen mielestään poissuljettu keino.

Henkilöstöä niin kasvatuksessa ja koulutuksessa kuin sotepuolellakin voisi kouluttaa kohtaamaan moninaisuutta.

– Niin että se tulisi selkärangasta, että sukupuolia on monia ja ihmisiä tulee monista eri taustoista, Koskela kuvailee.

Kaupungin kaikissa julkisissa tiloissa pitäisi olla mahdollisuus käyttää sukupuolineutraaleita wc-tiloja.

– Se on aidosti saavutettavuuskysymys. On henkilöitä, jotka joutuvat miettimään voivatko mennä vessaan jossain paikassa.

Vapaa-ajan viettoon Koskela toivoo ei-kaupallisia vaihtoehtoja, kuten kulttuuria ja asukkaiden omaehtoista toimintaa.

– Kaupunkitila ei tarkoita vain kaupallista tilaa. Keskustassa voisi olla enemmän esimerkiksi elävän musiikin paikkoja, kuten Espan lava.