Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näille aloille oli erityisen vaikea löytää työntekijöitä koronavuonna – rekrytointi tyssää usein samaan ongelmaan

Viime vuonna 40 prosenttia työntekijöitä hakeneista toimipaikoista oli kokenut rekrytointiongelmia. Niitä oli eniten sosiaali- ja terveysaloilla. Siellä yli puolella (54 prosenttia) oli ongelmia löytää tarvitsemaansa työvoimaa.

Terveys- ja sosiaaliala nousi rekrytointiongelmissa toimialojen kärkeen vuonna 2020 ohi majoitus- ja ravitsemistoiminnan ja rakentamisen, joissa rekrytointiongelmien voidaan olettaa vähentyneen koronakriisin vaikutuksesta.

TEM-analyysin mukaan puutteet osaamisessa olivat useimmiten syynä rekrytointiongelmiin.

Työvoimapulaa kokeneiden, eli kokonaan tai osittain ilman sopivaa työvoimaa jääneiden toimipaikkojen osuus oli kaikilla toimialoilla yhteensä 19 prosenttia. Osuus oli sama kuin koronaa edeltäneenä vuonna 2019.

Toimipaikoissa jäi työllistämättä yhteensä 58 000 työntekijää.

Viime vuonna rekrytointiongelmat vähenivät kaikilla muilla toimialoilla paitsi julkisten palveluiden ja koulutuksen aloilla. Silti ongelmien taso oli mittaushistorian kolmanneksi korkein.

– Lisää työvoimaa tarvitaan nyt useilla aloilla. Raportin mukaan työvoiman saatavuusongelman yleisin syy on puutteet osaamisessa. Osaamisen kehittäminen onkin keskeinen asia, johon on keskityttävä kohtaanto-ongelman ja sitä kautta työllisyyden parantamiseksi, sanoo tiedotteessa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Toimipaikoista 16 prosenttia ilmoitti viime vuonna, että heillä on suunnitelmissa palkata lisää henkilöstöä seuraavien 12 kuukauden aikana. Henkilöstön vähentämistä ilmoitti suunnittelevansa 11 prosenttia.

Toimialoittain henkilöstön määrän kasvua on odotettavissa suhteellisesti eniten informaatio- ja viestintäalalla. Henkilöstömäärän kasvattamista suunniteltiin myös esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla sekä liike-elämän palveluissa.

TEM-analyysi perustuu Tilastokeskuksen työ- ja elinkeinoministeriölle vuodesta 1993 lähtien tuottamaan työnantajahaastatteluun.