Kommentti: | Meillä on jo koronapassi

Alkamassa on ulkoilmakonsertti. Kaikille katsojille istumapaikat. Tilaisuus on pääsymaksuton, mutta portilla katsotaan ensin yksi asia: EU Covid Certification.

Suomeksi se on EU:n digitaalinen koronatodistus. Minä kun on olen nk. vanhanliiton mies, olen printannut sen varmuuden vuoksi paperille. Voisin kutsua sitä kansanomaisesti koronapassiksi.

Asiakirjan sisältämän QR-koodin voi vilauttaa myös kännykän ruudulta.

Viikon matkalla Italiassa se oli käypä pääsylippu konserttien lisäksi museoihin ja ravintoloiden sisätiloihin. Terasseille sitä ei tarvittu. Oikeasti sitä kysyttiin, ja sen puutteeseen näytti tyssänneen joidenkin ulkomaan turistien museokäynti.

Kysyn ja ihmettelen miksi meillä ei toimita näin?

Onko vain niin, että suomalainen omahyväisyys yhteiskuntamme pohjoismaisesta toimivuudesta estää nyt toimimasta. Meillä vatuloidaan ja jopa osa elinkeinoelämän puhemiehistä vastustaa koronapassia peläten, että siitä tulee uusi viinakortti.

Vaadin oman vapauteni nimissä kontrollia!

Italiasssa yksinkertainen paperilappuni toimi kerrassaan hyvin. Se oli kaikkien etu ja ilo. Kauppa kävi ja asiakas sai nauttia elämysteollisuuden palveluksista.

Elintarvike- ja erikoisliikkeisiin tai julkisiin kulkuneuvoihin koronatodistusta ei vaadittu. Maski riitti sisätiloissa. Esimerkiksi laivan ulkokannella sai oleilla maskitta. Sen sijaan rautatieasemalla jouduin kiitojunaan noustessa satunnaisen kuumeenmittauksen kohteeksi. En kokenut henkilökohtaisen koskemattomuuteni tulleen loukatuksi.

Koronatodistuksen saa Suomessakin rokotettu, taudista toipunut tai testattu. Sen saa ilmaiseksi. Sen voi ladata Omakannasta.

Sen käyttöä pitäisi laajentaa kiireen vilkkaa – jos ei määräyksestä niin vapaaehtoisesti. Ravintolat ja muut palveluntarjoajat saavat valita asiakkaansa. Tietoon todistuksen vaatimisesta riittää A4-kokoinen lappu paikan ulko-ovella.

Lomamatkallani koronatodistus mahdollisti vapauden herkkuhetkiin ja sulosointuihin elokuun tummenevien iltojen konserteissa.

Ravintolat, taidelaitokset ja urheiluareenat: Vaadin oman vapauteni nimissä kontrollia!

Kirjoittaja on Helsingin Uutisten vakituinen avustaja.

Koronapassia kokeillaan Helsingissä jo ensi viikolla – "Mahdollistaisi kevyemmät rajoitustoimet"

Tässä luvut: näin hyvin kaksi rokotetta suojaa koronalta – ”Mikään rokote ei estä tartuntaa tai tautia sataprosenttisen varmasti”

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut