Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki Garden -hankkeen puuhamies on toiveikas, että rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna – "Suomessa ei saa olla isoja tavoitteita, toisaalta vahingossa saa tapahtua"

Areena: Helsinki Gardenin ympärillä on ollut viime aikoina hyvin hiljaista.

Milloin Helsinki Garden -areenan rakentaminen alkaa Nordenskiöldinkadun varrelle?

– Moneen asiaan pitää saada vauhtia, jos rakentamisen odotetaan alkavan ensi vuoden alussa, jättihankkeelle kasvot antanut HIFK Hockeyn puheenjohtaja Timo Everi puheenjohtaja muotoilee varovaisesti.

Gardenista on suunniteltu kansainvälisen tason tapahtuma-areenaa, josta tulisi muun muassa jääkiekkojoukkue HIFK:n uusi kotihalli.

– Olemme tarkoituksella pitäneet nyt matalampaa profiilia. Aina kun hanke on jossain kohtaa poliittista prosessia, pitää olla kärsivällinen, Everi kertaa.

Asiassa on kuitenkin tapahtunut.

Helsingin kaupunginvaltuuston talvella 2020 tekemä päätös Gardenin asemakaavasta jäi voimaan viime tammikuussa, kun hallinto-oikeus hylkäsi valituksen eikä korkeimmasta hallinto-oikeudesta haettu valituslupaa.

– On asioita, joita on pakko odottaa. Tämän valituksen vaikutuksia odotettiin vuosi.

Hanketta vastustettiin vasemmistoliitossa.

– Vastustimme kaavaa valtuustossa, koska se oli liian massiivinen kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen sijaintiin, ja se merkitsee myös Keskuspuistoon rakentamista. Kaava hyväksyttiin valtuustossa ja on lainvoimainen, kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vahvistaa.

– Kaavasuunnittelua on tehty yhdessä kaupungin kanssa koko ajan. Keskuspuistoon ei ollut aikomustakaan rakentaa. Hallinto-oikeuden päätös oli meille merkittävä asia, etunojaan on tehty taustoja ja investointeja. Toivon, että ensi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla alkaa rakentaminen, Everi lausuu toiveikkaana.

Helsingin IFK käynnisti selvitystyön toimintaympäristönsä kehittämisestä vuonna 2008 ja sen seurauksena aloitti Garden Helsinki -hankkeen suunnittelun ja valmistelun.

– Joidenkin mielestä asiat ovat menneet nopeasti, Everi naurahtaa ja kertoo, että on oppinut asettamaan sanansa vähän varovaisemmin kuin hankkeen alussa.

– Suomessa on totuttu, että ei saa olla isoja tavoitteita. Toisaalta vahingossa saa tapahtua, Everi muotoilee.

Alkuaan noin 400 miljoonan projekti on alusta tähän hetkeen tuplaantunut arviolta 800 miljoonaan euron kokonaisuudeksi.

– Nyt nähdäkseni kysymys on vain siitä, onnistuuko hanke keräämään tarvittavat pääomat hankkeen toteuttamiseen, Arhinmäki sanoo.

Töölö alueena herättää Everissä tunteita.

– Olemme nopeuttaneet asioita, missä olemme voineet. Näkymä tulevaisuudesta ei ole nyt parempi eikä huonompi, vaikka maailma on mennytkin ihan uusiksi.

Ravintola- ja viihdealan ylle on kuitenkin ennättänyt muodostua mustia pilviä.

– Pandemian johdosta sijoittajien tapa ajatella investointeja ovat muuttuneet. Urheilu- ja viihdekulttuuri ovat kokeneet kovia. Siksi tietyt tahot näkevät tällaisissa hankkeissa tulevaisuuden mustana.