Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylilääkäri korjasi long covid -hoitoon liitetyn väärinkäsityksen –  potilaiden määrä alkoi kasvaa

Hus avasi kesäkuussa Meilahteen koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan, jossa on hoidettu elokuun puoliväliin mennessä kolmisenkymmentä työikäistä potilasta. Vanhimmat potilaat ovat olleet hieman yli 50-vuotiaita.

Husin mukaan potilasmäärät ovat lähteneet kasvuun sitä mukaa, kun ihmiset ovat palanneet kesälomalta töihin ja tietoisuus poliklinikasta on kasvanut.

– Alussa levisi tieto, ettei poliklinikalle otettaisi terveyskeskuslähetteellä. Klinikalle pääsee kuitenkin myös avohoidon lähetteellä, kertoo osastonylilääkäri Mari Kanerva.

Moniammatillisella poliklinikalla on kaksi lääkäriä, jotka haastattelevat ja tutkivat potilaat. Tarkoituksena on muun muassa poissulkea muita sairauksia pois. Lisäksi poliklinikalla on fysioterapeutti, sairaanhoitaja, psykologi ja sosiaalityöntekijä.

– Lääkäri tutkii, onko kyse koronan jälkioireista vai onko taustalla kenties joku myy syy, joka on jäänyt havaitsematta. Tiimissä arvioidaan potilaalle soveltuvaa, toipumista tukevaa kuntoutusta ja ohjataan erilaisia harjoitteita. Pitkäaikaisoireisiin ei ole olemassa mitään tiettyä lääkettä, osastontylilääkäri sanoo.