Miksi betoniset hakaristit koristavat koulun vieressä olevaa siltaa Helsingissä? – tutkijoilta 3 selitystä asukkaita vaivaavaan mysteeriin

Symbolit: Asiantuntijat ovat ymmällään alikulkutunnelin kuvioista.

Miksi Kotinummentien alikulkutunnelin betoniin on valettu hakaristejä? Aika ajoin esiin nouseva kysymys on jälleen puheenaihe Malmin alueella ja sosiaalisessa mediassa.

Helsingin kaupunki kertoo, että hakaristit kuuluvat vuonna 1992 valmistuneen sillan alkuperäiseen suunnitelmaan. Niiden merkityksestä ei ole kuitenkaan säilynyt tarkempaa tietoa.

Hakaristi eli swastika on vanha onnea tuova symboli. Helsingin Uutisten haastattelemat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, etteivät Tapanilan kuviot viittaa natsi-Saksaan. Natsi-Saksassa käytetty hakaristi seisoi yleensä kärjellään, mutta käytössä oli myös lappeellaan seisovia, kuten Tapanilassa. Tunnelissa on kaksi hakaristiä, jotka ovat toistensa peilikuvia.

– Muinaisessa Intiassa – ja nykyäänkin – myötäpäivään pyörivä hakaristi on yhdistetty hyvinvointiin ja jumaliin. Vastapäivään pyörivällä voi olla vastakkainen merkitys, kertoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Kotinummentien alikulkutunnelissa on hakaristien lisäksi vajaa parikymmentä muuta symbolia.

Teivaisen tapaan tietokirjailija ja symbolitutkija Liisa Väisänen sanoo, ettei symboleilla ole mitään selkeää yhdistävää tekijää. Hänen mukaansa niissä on riimukirjoituksia, hieroglyfien tapaisia sekä saamelaisten että Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen käyttämiä symboleja. Osaa merkeistä hän ei tunnista lainkaan.

– Hakaristiä on käytetty muinaisena suden ristinä ja kuvaamaan auringon kiertoa. Ylösalaisin olevan haravan näköinen merkki on taas hirven merkki. M-kirjaimen näköinen on Odinin hevonen. Kärjellään oleva kolmio on alkemistinen veden merkki.

Mitä tarkoittaa kolmio, jossa on silmää muistuttava pienempi kolmio keskellä?

– Jumalan valvova silmä, Väisänen ehdottaa.

Monia symboleita voi tulkita usealla tavalla. Tästä käy esimerkkinä  v-kirjain, jonka sisällä on risti.

– Se ei ole välttämättä risti, vaan ihminen. Saamelaisissa noitarummuissa vastaavaa symbolia käytettiin veneen merkkinä.

Ristin oikealla puolella on sydäntä muistuttava merkki. Väisänen sanoo, että yhdistelmää voi verrata myös usko-toivo-rakkaus-ajatukseen.

– Seinään on poimittu symboleita sieltä sun täältä. Esimerkiksi Led Zeppelin -yhtye valitsi aikanaan muodissa olleen symbolikirjan ja valitsi käyttöönsä kaikki kivan näköiset merkit. Ehkä tekijät ovat valinneet merkit sellaisiksi, että ne herättäisivät ihmisissä kiinnostusta.

Liisa Väisänen ja Helsingin kaupunki pitävät yhtenä vaihtoehtona, että sillan suunnittelija ja tekijät ovat käyttäneet symboleita puumerkkeinään.

Tässä kulkee Helsingin "hakaristiraja" – professori huomasi, miten ongelmallista symbolia yritetään nyt piilottaa

Seinistä kurkottavat pedot saivat huomiota Ullanlinnassa: Bastardeja suosittiin kirkoissa kahdesta syystä – "Niissä on piirteitä monista eläimistä"

Kuva: Juutalaisperhe revittiin Hakaniemestä Auschwitziin – "Ihmisiä koskettaa tieto, että Helsingin kaduilta vietiin viattomia keskitysleiriin"

Kirkon remonttityömaalla kunnostetaan petopatsaita eli bastardeja Helsingissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut