Suunnitteletko kuntoremonttia? – Näin vältät suurimman kompastuskiven

Kesän jälkeen moni aloittaa uuden liikuntaharrastuksen ja terveellisemmät elämäntavat.

Tuolloin vaarana on lipsahtaa ääripäästä toiseen. Kesän herkuttelun jälkeen pyritään liiankin kurinalaiseen elämään. Treenaaminen kuitenkin asettaa ravitsemukselle tarpeita, joita liian niukka syöminen ei täytä.

– Suurin kompastuskivi on muuttaa ruokavaliota kertaheitolla liian radikaalisti. Hyvin suppea ruokavalio voi tuntua toimivan alkuun, mutta pikku hiljaa se alkaa heikentää palautumista ja nakertaa suorituskykyä, kertoo tiedotteessa Terveystalon johtava ravitsemusterapeutti Mikko Rinta.

Proteiinin saanti on tärkeää lihasten kehittymiselle. Hiilihydraatit puolestaan auttavat palautumaan treeneistä ja valmistavat seuraaviin harjoituksiin.

Jos tavoitteena on laihtuminen, ruokavalion tulee olla vähäkalorinen. Valintojen tulee silti olla sellaisia, joista voi pitää kiinni alkuinnostuksen laannuttuakin. Liian haastavat dieetit johtavat usein vanhojen tapojen äärelle.

– Pysyvään muutokseen pääsemisessä voi kulua jopa vuosi. Muutos on pysyvä vasta silloin, kun uusista tavoista pidetään kiinni myös takapakkien yllättäessä.

Pysyvään muutokseen pääsemisessä voi kulua jopa vuosi.

Parhaat eväät liikuntasuoritukseen antaa monipuolinen ravinto. Treenaamaan ei kannata lähteä nälkäisenä.

Ruokailun ajoitukseenkin tulee kiinnittää huomiota. Päivän raskainta ateriaa ei kannata hotkia juuri ennen kuntosalille suuntaamista.

– Treenien tärkein polttoaine on vähintään neljästä kuuteen tuntia ennen liikuntaa syöty tasapainoinen ateria, Rinta neuvoo.

Esimerkiksi lounas antaa puhdin työpäivän jälkeen tehtävään harjoitteluun.

Liikuntaa aloittelevan tai sitä tehostavan kannattaa huomioida myös riittävä nesteytys. On hyvin henkilökohtaista, kuinka paljon vettä pitäisi juoda.

– Nestetasapaino pitäisi palautella kuntoon vähitellen liikuntaa seuraavien tuntien aikana, ei juomalla kerralla useita litroja vettä.

Tavallisessa arjessa nestetasapaino pysyy hyvissä kantimissa juomalla noin puolitoista litraa nesteitä päivässä. Suunnilleen sen verran kuluu peruselintoimintoihin. Se kattaa jo itsessään pienen liikkumisenkin.

Pari tuntia ennen selvästi kuormittavaa suoritusta kannattaa tankata puolisen litraa nestettä.

– Enempää ei etukäteen voi varastoida. On tärkeää muistaa juoda myös urheilun aikana ja sen jälkeen, Rinta kertoo.

Korkeintaan tunnin mittaisissa liikuntasuorituksissa riittää pääsääntöisesti ennen ja jälkeen juominen.

Riittävästä juomisesta kannattaa pitää huoli, koska huolimaton juominen heikentää suorituskykyä etenkin säännöllisessä pitkäkestoisessa harjoittelussa.

– Omaa nestetasapainoaan voi tarkkailla janontunteesta, yleisestä jaksamisesta ja virtsan väristä, ravitsemusterapeutti Rinta neuvoo.

Kuntoremontti

Vinkit terveelliseen arkeen

Aloita maltillisesti – älä tee liian radikaaleja muutoksia.

Syö tarpeeksi. Liian niukka energiansaanti kostautuu pitkällä aikavälillä.

Nauti monipuolinen ateria vähintään 4–6 tuntia ennen liikuntaa ja panosta myös palautumiseen.

Tankkaa vettä pari tuntia ennen urheilemaan lähtemistä.

Älä silti liioittele veden juomista – ylenpalttinen juominen huuhtoo elimistöä ja voi johtaa hyponatremiaan. 1,5 litraa nesteitä päivässä riittää useimmille.

Suorituskyvyn rajoilla urheillessa kannattaa juomaksi valita puhtaan veden sijaan suoloja sisältävä urheilujuoma. Natrium eli suola edesauttaa nesteen imeytymistä.

Tarkkaile nestetasapainoasi – mitä tummempaa virtsaa, sitä kuivempi elimistö.

Etusivulla nyt

Mainos: Leijona Catering Oy

Mainos: Leijona Catering Oy

Töihin Leijona Cateringiin!

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut