Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomeen saapui 102 evakuoitua ihmistä Afganistanista – mukana pieniä lapsia

Afganistanista evakuointuja kuljettanut lento on tuonut Suomeen 102 henkilöä. Nuorimmat heistä ovat pieniä lapsia.

– Tietojeni mukaan Suomeen saapuneet henkilöt voivat olosuhteisiin nähden hyvin, mutta viime viikkojen kokemukset ovat ymmärrettävästi olleet raskaita ja heille tarjotaan tarvittavaa apua viranomaisten puolelta, sisäministeri Maria Ohisalo sanoo tiedotteessa.

Afganistanista evakuoitavien vastaanotto hoidetaan viranomaisyhteistyössä. Helsinki-Vantaan lentokentällä saapuneille on tehty rajaviranomaisten maahantulotarkastus ja koronatestaus. Heitä vastassa on myös muun muassa sairaanhoitohenkilökuntaa.

Tämän jälkeen heidät kuljetetaan vastaanottokeskuksiin eri puolille maata, kunnes heille on myönnetty oleskeluluvat. Paikkakunnista ei anneta tarkempia tietoja julkisuuteen.

Maahanmuuttovirasto haluaa näin varmistaa vaikeista olosuhteista tulleiden henkilöiden yksityisyyden ja taata, että he saavat asettautua rauhassa Suomeen. Majoituksen lisäksi keskukset järjestävät tarvittavan terveyden- ja sosiaalihuollon.

Kun Maahanmuuttovirasto on myöntänyt oleskeluluvat, henkilöt siirtyvät vastaanottokeskuksista kuntiin. ELY-keskukset sopivat kuntien kanssa henkilöiden kuntaan sijoittamisista.

Valtioneuvoston päätöksen mukaan Afganistanista Suomeen voidaan tuoda yhteensä 170 viranomaisille työskennellyttä afganistanilaista, mukaan lukien heidän perheensä. Evakuointilistalla oleville henkilöille myönnetään valtioneuvoston päätöksellä oleskelulupa humanitaarisella perusteella. Heitä ei käsitellä turvapaikanhakijoina.

Oleskeluluvan kesto on aluksi neljä vuotta. Maahanmuuttovirastolla on valmius käsitellä oleskeluluvat kiireellisesti.