Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miika, 17, jäi ilman kesätöitä – päätti ajaa pyörällä yli 2000 kilometriä Helsingistä Jäämerelle: "Polvi tuli kipeäksi jo kolmantena päivänä"

17-vuotias Miika Koho on haaveillut Norjasta jo pitkään. Hän jäi ilman kesätöitä, joten aikaa reissulle oli. Lyhyen harkinnan jälkeen nuori mies päätti lähteä reissuun pyörällä.

– Matkaan meni yhteensä yli kuukausi, joista pyöräilyyn 22 päivää. Olin nähnyt muiden vastaavia reissuja ympäri maailmaa ja halusin kokea jotain samanlaista, Koho kertoo.

Nurmijärven Rajamäellä asuva Koho starttasi matkaan Kauppatorilta lähinnä siksi, että lähtöpaikka olisis helposti selitettettävissä matkan aikana tavatuille ihmisille.

Koho ei ollut pyöräillyt juurikaan ennen reissulleen lähtöä.

Hän teki etukäteen muutaman pidemmän lenkin pyörällä, jotta sai tuntumaa ajoon ja varmisti jaksamisensa kuukauden mittaisella rupeamalla.

– Pyöräilin ensin 40, sitten 50, 80 ja lopulta 100 kilometriä ennen lähtöä.

Itse reissun Koho aloitti hieman turhan nopeasti.

– Jo kolmantena päivänä polveni tuli kipeäksi. Yövyin pari ylimääräistä yötä teltassa Paimiossa sen takia. Ajattelin jo, että matka täytyy jättää kesken, mutta sain polven kuntoon, Koho sanoo.

Tämän jälkeen vastoinkäymisiä ei matkan varrella ollut.

– Lappiin osuin samaan aikaan kovimpien helteiden kanssa, joten polkeminen kävi tukalaksi ja sain nestehukan ensimmäisenä päivänä, Koho muistelee.

Kohon reitti kulki Suomen länsirannikkoa pitkin, koska siellä on hänen mukaansa enemmän nähtävää. Sisämaahan hän tuli vain juhannukseksi, jolloin hän piti 10 päivän loman pyöräilystä. Mukana kulkivat leirivarusteet, kuten teltta sekä trangia, pyörän korjausvälineet ja vaatteet.

– Ilman vesiä ja ruokaa tavarat painoivat 34 kiloa, eli kaikkineen lähemmäs 40 kiloa.

Kohon ainoa tavoite oli päästä perille.

– Välillä jännitti, mutta lähdin sillä ajatuksella liikkeelle, ettei minulla ole mikään kiire ajaa. Halusin ehtiä nähdä mahdollisimman paljon paikkoja, joita en ole ennen nähnyt, hän sanoo.

Reissun kohokohta oli päästä Norjaan, mutta myös kotimaan puolella oli paikkoja, jotka jäivät erityisesti Kohon mieleen.

– Naantali, Hailuoto ja Raippaluoto olivat kauniita. Luodot olivat maisemiltaan erilaisia kuin, missä olen aiemmin käynyt. Norjan puolelle tultaessa maisemat muuttuivat täysin, hän kertoo.

Reissun aikana Koho oppi, kuinka paljon jaksaa pyöräillä, kun tahtoa on. Kohon isä ajoi poikansa perässä Jäämerelle, josta he tulivat yhdessä autolla takaisin kotiin. Pyöräiltyjä kilometrejä kertyi kasaan 2 100.

– Ajelin fiiliksen mukaan, sillä minulla oli koko kesä vapaa eikä suurempia aikatauluja. Ajoin keskimäärin 100 kilometriä päivässä, mutta puolivälin jälkeen tahti kiihtyi ja kilometrejä kertyi päivän aikana vajaat 120.