Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entisessä nyrkkeilysalissa tehdään nyt teatteria – Näin syntyy näyttelijän karisma

Taideopetus: Näyttelijäntaiteen saloja avataan koulussa lapsille ja aikuisille.

Helsingin teatterikoulu on kesän aikana muuttanut Sturenkadulle. Samassa liikerakennuksessa toimivat myös muun muassa Tropicario ja Cheapsleep-hostelli.

– Tässä meidän tilassamme oli aiemmin Helsingin Tarmon nyrkkeilysali, kertoo teatterikoulun rehtori ja teatteriopettaja Mia Kavasto.

Moni muistaa Sturenkatu 27:n talon myös tanssipaikka Jortsumestarista, jonka tilassa vielä 2000-luvun alkupuolella toimi JM-klubi.

Helsingin teatterikoulun juuret ovat Puotilassa, jossa Kavasto alkoi vetää teatterikerhoja kuutisen vuotta sitten. Vuonna 2018 Helsingin kaupunki hyväksyi oppilaitoksen teatteritaiteen perusopetussuunnitelman, ja Kavastosta tuli samalla rehtori.

– Puotilassa meillä oli pienemmät tilat ja kun toimintamme kasvoi ja myös esityksiä ja tarvetta yleisötilalle alkoi tulla enemmän, aloimme etsiä uutta tilaa.

– Isompaa tilaa etsittiin pitkään metron varrelta, koska oppilaita oli paljon Itä-Helsingistä. Joitain potentiaalisia tiloja löytyi, mutta ne olivat liian matalia tai liian toimistomaisia, Kavasto jatkaa.

Lopulta löytyi Sturenkadun tila. Teatterikoulu jatkaa toimintaansa yhä myös Itä-Helsingissä parissa koulussa ja Puotilan kesäteatterilla ja kerhotilassa Puotilassa. Oppilaita koulun opetuksen ja kurssien piirissä on noin 200, tavoitteena olisi lukuvuoden aikana saavuttaa 300 aktiivista oppilasta.

– Teatteritaidetta opetetaan 5-vuotiaista alkaen varhaiskasvatuksena. Yläikärajaa ei ole. Meillä on alkamassa myös perheteatteriryhmiä, joihin pikkulapsi osallistuu oman aikuisen kanssa. Lisäksi tänä syksynä alkavat ensimmäiset englanninkieliset ryhmät.

Teatteritaiteen perusopetukseen osallistutaan yleensä kouluikäisenä.

– Tarjoamme taiteen perusopetusta myös aikuisille, jolloin opetussuunnitelma räätälöidään yhdessä rehtorin kanssa.

Aikuisten kursseista löytyy esimerkiksi improvisaatiota, näyttelijäntyötä ja Meisner-tekniikkaa. Lokakuussa on luvassa teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija Elina Kilkun vetämä Huonon teatteri kurssi.

Koululla on myös oma teatteri eli Teatteri Sture, jossa tehdään sekä ammattilaisproduktioita että jo pitempään teatteria harrastaneiden esityksiä ammattijohtoisesti. Marraskuussa teatterissa saa ensi-iltansa Katulamppu – tarkoitus ei ollut kuolla -niminen esitys.

Mikä Kavaston mielestä sitten tekee hyvän näyttelijän?

– Kyky olla auki ja äärimmäisen joustava, on oltava vapaa ja tarkkaavainen yleisön suuntaan ja etenkin toisten näyttelijöiden kanssa: silmät ja sydän auki ja korvat herkillä.

Näyttelijän karisma nousee Kavaston mielestä siitä, että näyttelijä tietää voimakkaan latauksensa keskellä, missä on ja mitä tekee.

– Kun on näyttämöllä energinen, läsnä ja itsellä on varma ja hyvä olo, kun vuorovaikutus toimii, voi elää roolin sen sijaan, että esittää sen. Luottamus itseen ja omaan tilaan, sekä kanssanäyttelijän presenssiin on kaiken a ja o.