Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yle: Suomi päätti jättää suurlähetystön henkivartijat Afganistaniin, eivätkä he aio antaa sitä anteeksi – ”Taliban voi helposti tappaa meidät”

Suomi on päättänyt olla evakuoimatta sen Afganistanin-suurlähetystön vartijoita, yksi heistä kertoo Ylelle.

Ylen eilen julkaisemassa uutisessa kirjoitetaan, että vartijan mukaan heille kerrottiin viime viikolla, etteivät he ole evakuoitavien listalla, kun länsimaiset suurlähetystöt, Suomi mukaan luettuna, suljettiin ja niiden henkilökuntaa alettiin evakuoida.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi maanantaina vartijoiden olevan alihankkijoiden alihankkijoita.

Ylen mukaan vartijat ovat työskennelleet afganistanilaiselle firmalle. Se on myynyt vartiointipalvelua suomalaisyritykselle, jolla puolestaan on sopimus Suomen ulkoministeriön kanssa.

Ylen haastatteleman vartijan mukaan hänen työtodistuksensa saattaa auttaa häntä hakemaan turvapaikkaa Afganistanin ulkopuolelta. Se saattaa myös koitua hänelle kuolemantuomioksi.

– Jos Taliban tekee meille kotietsinnän, he löytävät todistuksen ja voivat helposti tappaa meidät. Se on Suomen suurlähetystön vika, emme anna heille anteeksi tätä, hän sanoi Ylelle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi tiistaina Twitterissä, että suurlähetystön paikalta palkattu henkilökunta ja heidän perheenjäsenensä on nyt evakuoitu suunnitellusti.

Kaikkiaan evakuoituja on Haaviston mukaan nyt yli 200. Maanantaina evakuoituihin kuului myös noin 40 henkeä EU-delegaatiosta. Suurin osa evakuoiduista on naisia ja lapsia.

Ministerin mukaan evakuoinnit jatkuvat.