Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Keskustan viimeinenkin Filmtown lopettaa, mutta kaksi sinnittelee vielä Helsingissä – toimitusjohtaja paljastaa: tämä on tulevaisuuden brändinimi

Videovuokraamo: Toimintaa pitää yllä karkkikauppa ja pakettinouto.

Ensin 1980-luvulla VHS-kasetit toivat vuokraelokuvat kaikkialle. Kun tekniikka kehittyi, elokuva siirtyi nauhalta levylle ja sitten suoratoistopalveluihin. Nyt videovuokraamoiden kulta-aika on jäänyt kauas taakse.

Silti osa vuonna 1991 perustetun Filmtownin myymälöistä pitää yhä pintansa. Ketjun toimitusjohtaja Tero Nurminen kertoo, että koko maan aiemmista 76 videovuokraamosta on 17 jäljellä. Kun Freda sulkee ovensa syyskuun lopussa, Helsinkiin jää kaksi liikettä: Ala-Tikkurila ja Oulunkylä.

Uudet dvd- ja Blu-ray-elokuvat eivät ole täysin kadonneet markkinoilta, mutta niiden vuokraus on Nurmisen mukaan nykyään niin pieni osa Filmtownin liikevaihdosta, että siitä on tullut sivutuote.

– Kyllä se selvästi harkitaan tarkkaan, mikä laitetaan dvd:lle ja mikä jää pelkästään suoratoistolevitykseen. Nyt sitten tässä koronan myötä, kun ensi-iltoja ei enää ole tullut, se on tietysti vaikuttanut meihinkin.

Ketju on osin kääntänyt nettiajan myös puolelleen. Karkkia ja muita tuotteita voi tilata kotiin Woltin ja Foodoran kautta. Parina viime vuonna myymälöihin on tullut Matkahuollon ja UPS:n noutopisteitä.

– Pakettibisnes on valtavan kasvava juttu, kun kaikki siirtyy nettiin. Se on sitä digitalisoitumista meidän osaltamme, Nurminen kertoo.

Oulunkylän Filmtownin ovi käy, kun asiakkaat saapuvat noutamaan tilaamiaan paketteja. Toni Ranta kertoo käyvänsä liikkeessä melko säännöllisesti.

– Tämä on minulla lähin noutopiste, ja aukioloajat ovat sopivat. Leffahommat ovat aika pitkälti siirtyneet video on demand -palveluihin, Netflixiin ja vastaaviin. Eipä sitä tänä päivänä kotona enää ole toistinta, johon työntää se levyke.

Myyjä Anni Helste uskoo Filmtownin säilyneen Oulunkylässä osin sen ansiosta, että alueella asuu lapsiperheitä ja irtokarkit käyvät kaupaksi.

– Silloin kun aloitin (pari vuotta sitten), oli enemmän leffa- ja karkkiasiakkaita. Nykyään melkein 90 prosenttia on paketti- ja karkkiasiakkaita.

Tyhjiä karkkilaatikoita hakemassa käynyt Sampo osti samalla pussillisen karkkeja ja kehui niistä ufoja parhaiksi. Hän kertoi elokuvien vuokraamisen sijaan käyttävänsä Yle Areenaa tai sitten Netflixiä, jos joku suosittelee sieltä jotain sarjaa.

– Kun kaitsen vaimon kaverin lapsia, niin silloin joskus käydään hakemassa täältä leffa.

Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Elokuvia vuokrataan etenkin talvella viikonloppuisin, Oulunkylän Filmtownissa parhaimmillaan noin 30 elokuvaa päivässä. Valikoima joskus yllättää.

– Kun asiakkaat tulevat kysymään jotain leffaa, josta en ole koskaan kuullutkaan, meiltä löytyykin se. Sitten taas meillä ei tainnut olla Yksin kotona -leffoja ollenkaan, mutta toisaalta ne tulevat telkkarista ainakin jouluna, myyjä Senja Veijalainen kertoo.

Perheiden ajanvietto muuttui, eikä televisio ole enää yhteinen viikonloppuiltojen juttu – "Kieltämättä vähentynyt"

Hyllyillä kierteleminen on oma elokuvan vuokraamiseen kuuluva rituaalinsa. Anni Helste kertoo omista kokemuksistaan, että jopa elokuvan palauttaminen on aina ollut tärkeä osa tätä nostalgiseksi muodostunutta tunnelmaa.

– Ensin valitaan 40 minuuttia kavereiden kanssa, mikä leffa halutaan, sitten 30 minuuttia mietitään herkkuja. Se on minulle tärkeää, että saan elokuvan käsiini, voin avata kannet ja laittaa sen pyörimään. Kun esimerkiksi Netflixissä on tuhansia elokuvia, jotenkin ne ovat vain kuvia näytöllä, vain yksi elokuva toisten joukossa.

Vaikka 2000-luvun alku näyttäisi tulleen uudelleen muotiin, Helste ei usko, että ajassa palataan taaksepäin.

– Ei tämäkään nyt ihan käsiin ole räjähtänyt. Ihmiset tulevat paljon tänne ostamaan karkkia ja ovat silleen, että vau, vuokraako joku vielä leffoja, mutta eivät he sitten itse vuokraa niitä.

Toimitusjohtaja Tero Nurminen näkee kehityksen suunnan sellaisena, että kun uusien vuokraelokuvien saaminen loppuu seuraavan viiden vuoden aikana, Filmtowneista tulee nimeään myöten karkkikauppoja.

– Sitä on vaan odotettu, ja aina se muutos on kestänyt pidempään kuin sen pitikään kestää. Kyllä me olemme aloittaneet valmistautumisen jo 2010 siihen, että vuokraus loppuu joskus. Se on sitten meidän tulevaisuutemme brändinimi, että Filmtownin makeisosasto jatkaa CandyTownina.

Luvassa kaikkien aikojen konkurssikarkkimyynti? – HS: Makuunilla varastossa yli miljoonalla eurolla karkkia

Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"

Disney-fani pulittaa vanhoista videokaseteista huimia summia