Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Opintolainan korot ennätysalhaalla

Lukuvuonna 2019 – 2020 71 prosenttia suomalaissa korkeakouluissa opiskelevista opintotuen saajista nosti opintolainaa.

Kotimaisissa korkeakouluissa opiskeli 164 148 opintotuen saajaa. Heistä opintolainaa nosti 116 527 opiskelijaa.

Opintolainan suosio on kasvanut. Lukuvuonna 2016 – 2017 opintolainaa nostaneiden osuus oli 59 prosenttia opintotukea saavista. Lukuvuonna 2012 – 2013 vastaava osuus oli 39 prosenttia.

– On hyvä huomata, että kaikki korkeakouluopiskelijat eivät nosta opintotukea. Kaiken kaikkiaan suomalaisissa korkeakouluissa on opiskelijoita lukuvuosittain noin 300 000, Linda Reinikainen Kelan Etuuspalvelujen lakiyksikön Opintotukiryhmästä kertoo.

Opiskelijoiden halukkuutta ottaa opintolainaa on omiaan lisäämään se, että opintolaina on tällä hetkellä edullista lainaa.

– Opintolainojen korot ovat nyt ennätysalhaiset. Keväällä nostettujen opintolainojen keskikorko oli Suomen Pankin tilastojen mukaan 0,35 prosenttia.

Opintolainojen korot eivät ole koskaan aikaisemmin olleet yhtä matalat kuin tänä vuonna.

– Opintolainan suosiota syksystä 2014 alkaen on lisännyt mahdollisuus saada opintolainahyvitys eli Kela maksaa osan määräajassa tutkinnon suorittaneen opintolainasta.

Opintolainan matalan korkotason sekä takaisinmaksuehtojen kohtuullisuuden lisäksi hyvät työllisyysnäkymät ovat lisännet halukkuutta nostaa opintolainaa. Tämä ilmenee Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2019 julkaisemasta Eurostudent VII – opiskelijatutkimuksesta.

Korkeakouluopiskelijoiden opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainasta. Vaikka opiskelija ei nosta opintolainaa, hän voi saada opintorahaa ja yleistä asumistukea. Korkeakouluopiskelijan opintoraha on noin 250 euroa kuukaudessa.