Helsingin vanhin kreikkalainen ravintola pitää pintansa – yrittäjältä yllättävä paljastus tomaatin ja kurkun käytöstä

Trendit: Kreikkalaiset ravintolat ovat aasialaisiin verrattuna yhä harvinaisempia. Helsingin vanhin kreikkalainen pitää pintansa.

Kun kreikkalainen El Greco lopetti Ludviginkadulla kaksi vuotta sitten, tilalla aloitti korealainen Old Boy BBQ. Tämä kuvaa hyvin kreikkalaisten ja aasialaisten ravintoloiden eri suuntiin kulkevia trendejä.

Helsingissä on jäljellä enää kolme kreikkalaiseksi tunnustautuvaa ravintolaa, mutta kaupungin vanhin pitää silti pintansa. Jo 40 vuoden ajan kreikkalaista ruokakulttuuria Alppiharjussa edustaneen Taverna Zorbaksen omistavalla Naresh Shresthalla on näkökulma molempien keittiöiden suosioon: Nepalista lähtöisin oleva kokki on työskennellyt yli 25 vuoden ajan kreikkalaisissa ravintoloissa.

Kamsarr Mbaye perusti Helsinkiin senegalilaisen ravintolan – "Suomi on täynnä mahdollisuuksia niille, jotka haluavat yrittää"

Shresthan mukaan koko ajan samalla paikalla toimineen Zorbaksen asiakaskunta koostuu pääosin yli 50-vuotiaista.

Hän uskoo kreikkalaisen keittiön tulleen Suomessa tunnetuksi Kreikan matkailun kautta. Zorbaksessa toisinaan syömässä käyvä Sara vahvistaa tämän.

– Ei ole välttämättä ihan niin mausteista kuin monet muut ruokakulttuurit, mutta samaan aikaan raikasta, tosi maistuvaa ruokaa, Sara luonnehtii.

Shrestha kertoo, että ruokalajien suosiossa ei ole isoja eroja, mutta lammasta, äyriäisiä ja kaloja tilataan eniten.

Aasialaisten ravintoloiden suosion yhtenä syynä Shrestha näkee sen, että noin kymmenellä eurolla saa vatsansa nopeasti täyteen. Hänen mukaansa Zorbaksessa maksetaan työntekijöille paremmin ja käytetään kalliimpia raaka-aineita.

– Meidän ruokamme valmistaminen kestää 15–20 minuuttia. Suurin osa valmistetaan tuoreena täällä.

Onko tässä Helsingin halvin pizza? – 3,99 euron "Americana" löi ällikällä

Shrestha arvioi, että Helsingissä on nykyään jo enemmän ravintoloita kuin tarvitaan. Usein niitä perustavat maahanmuuttajat.

– Monelle ravintola on ainoa mahdollisuus yrittää, sen takia tänne on tullut niin paljon ravintoloita.

Aasialaisten ravintoloiden joukossa ei ole esimerkiksi laosilaista. Shrestha uskoo, että ravintola nimetään tutummin kiinalaiseksi.

– Laosilainen ruoka ei ole ihan samanlaista, mutta mausteita käytetään ja tyyli on samanlainen. Sen takia sen on helpompi olla kiinalainen.

Kyse on siten pitkälti mielikuvan myymisestä. Suomalaisen ravintolan ruokalistalta voisi toisessa maanosassa löytyä hapansilakoita, lampaanpäätä ja karjalanpiirakoita. Samassa hengessä Shrestha kertoo, että ei ennen Suomeen tuloaan ollut koskaan syönyt Intiasta, Pakistanista ja Afganistanista peräisin olevaa naanleipää.

– Jos minä nyt avaisin nepalilaisen ravintolan, varmasti sanottaisiin, että tämä ei voi olla nepalilainen, koska niin kauan on syöty erilaista ruokaa.

Myöskään Zorbaksen ruoka ei ole aivan samanlaista kuin Kreikassa. Kreikkalaiseen salaattiin ei alun perin kuulu salaatinlehtiä.

– Suomessa tomaatti ja kurkku ovat kalliita, sen takia meidän pitää laittaa salaatinlehtiä. Ruoka pikkuisen muuttuu, kun se menee toiseen maahan, Shrestha kertoo.

Taverna Zorbas on myös sisustukseltaan kreikkalainen ravintola. Etnisten ravintoloiden kilpailussa vahvoilla ovat ne, jotka tarjoavat vaikutelmia toisesta kulttuurista parhaiten.

Tv-kokkien perustama ravintola konkurssiin Helsingissä – "Kun tarpeeksi väsyy ja liekki sammuu..."

Se on rajua Krexitiä nyt – toinenkin kreikkalainen ravintola nurin Helsingin keskustassa

Kauppatorin grillin Sami perusti uuden ravintolan yllättävään paikkaan – "Emme yritä tehdä premium-burgereita"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut