Tiesitkö? Ilmalämpöpumppua ei välttämättä saa asentaa omalle parvekkeelle – näillä perusteilla taloyhtiö voi kieltää

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asentaminen osakkaan parvekkeelle voidaan kieltää. Arkisto/Sami Sorasalmi

Sirpa Repo

Kiinteistöliitto Uusimaa muistuttaa, ettei ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asentaminen omalle parvekkeelle ole mahdollista kaikissa taloyhtiössä.

Sen asentaminen vaatii aina muutostöitä, läpivientien tekemistä ulkoseinään.

– Osakkaan muutostyöoikeus ei ole ehdoton. Asia on aina ratkaistava tapauskohtaisesti sen perusteella, aiheutuuko ilmalämpöpumpun asennuksesta haittaa yhtiölle tai muille osakkaille, tiedotteessa muistuttaa yhdistyksen lakimies, varatuomari Niklas Lindberg.

Lindberg sanoo, että osakkaan on aina tehtävä etukäteen kirjallinen ilmoitus ilmalämpöpumpun asentamisesta isännöitsijälle tai hallitukselle. Yhtiöllä on edelleen mahdollisuus kieltää asennus, mutta kokonaan kieltäminen on viimeinen vaihtoehto.

Asennus huoneistoparvekkeelle voidaan kieltää, jos muutostyötä ei ole ehtoja asettamallakaan mahdollista tehdä ilman, että siitä aiheutuu yhtiölle tai toiselle osakkaalle kohtuutonta haittaa osakkaan siitä saamaan hyötyyn nähden.

Arvioinnin pohjalla ovat tekniset seikat. Niitä ovat esimerkiksi läpivientien tekeminen ulkoseinärakenteeseen haittaa ja vahinkoja aiheuttamatta sekä kondenssivesien hallinta.

Parvekkeettomien huoneistojen osakkaat tarvitsevat edelleen taloyhtiön luvan ilmalämpöpumpun asentamiseen, sillä muutostyö ulottuu tällöin yleensä huoneiston ulkopuolelle.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut