Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa on jo sateenkaaripenkkejä, Helsinki teki historiaa vuonna 2020 – "Ei ole keneltäkään pois, hyvähän se on että kansa sivistyy"

Espoossa on maalattu sateenkaaren värein puistonpenkkejä, jotka alunperin ovat Tapiolan ”hoviarkkitehdiksi” kuvaillun Aarne Ervin suunnittelemia. Kyse onkin Espoon kaupungin mukaan klassisen Tapiola-penkin ”Pride-versiosta”.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevat penkit ovat kuitenkin kohdanneet vastustusta ja jopa ilkivaltaa, kertoi Helsingin Uutisten sisarlehti Länsiväylä äskettäin.

Helsingissä ei ole toistaiseksi toteutettu penkkejä tai muita pysyviä sateenkaarielementtejä kaupunkikuvaan. Näin kertovat kaupunginkanslian tasa-arvosuunnittelija Tuija Mustajärvi sekä kaupunkiympäristön toimialan kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikön Jussi Luomanen.

Luomanen muistelee, että aikoinaan taidekeskus Annantalon pihalla oli penkki tai kaksi maalattu sateenkaaren värein. Uusien penkkien maalaaminen ei kuitenkaan ole poissuljettu asia.

– Kaupunkiympäristön toimiala voi varmasti ensi vuonna, jolloin Helsingissä on toivottavasti kesäkuun lopussa normaali Pride-tapahtuma kulkueineen, ilahduttaa muutamassa keskeisessä paikassa sateenkaaripenkeillä, Luomanen pohtii.

Tänä vuonna Prideä juhlittiin pitkälti virtuaalisesti koronatilanteen takia.

Mustajärvi kertoo, että tiettävästi koko Suomen ensimmäinen sateenkaarisuojatie tehtiin Helsingissä viime vuonna: Pride-tapahtumaan liittynyt sateenkaarisuojatie maalattiin väliaikaisesti tuolloin autoliikenteettömälle kadulle Senaatintorin kupeeseen.

– Sateenkaarisuojateiden maalaamista rajoittaa tieliikennelaki, jota poliisi tulkitsi tiukasti Turun tapauksessa tänä kesänä, Mustajärvi muistuttaa.

– Lain hyvä tarkoitus on priorisoida liikenneturvallisuus, komppaa Luomanen.

Turussa sateenkaarisuojatie poistettiinkin pian poliisin pyynnöstä.

Tieliikennelainsäädännössä suojatie on selkeästi määritelty. Laissa on jopa erikseen kielletty sellaisten merkintöjen käyttö, jotka voidaan sekoittaa liikenteenohjauslaitteeseen tai jotka voivat vähentää sen näkyvyyttä tai tehokkuutta.

Espoossa on tällä hetkellä kahdeksan sateenkaaripenkkiä. Espoon kaupungin moninaisuus- ja osallisuusasioiden päällikkö Kaarina Salonen kertoo Länsiväylän haastattelussa, että penkeistä on tullut sekä myönteistä että kielteistä palautetta.

– Sain juuri palautteen, jossa sanottiin, että ei se ole meiltä keneltäkään pois, että on tällaisia penkkejä, ja että hyvähän se vain on, että kansa sivistyy. Se oli kivasti sanottu, hän mainitsee.