Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koirapuistojen öinen meteli kuumentaa tunteita ja ongelma kärjistyi tänä kesänä – "Poliisi ei voi sakottaa siitä, että koirat haukkuvat"

Haitta: Koirapuistosta iltamyöhään kantautuvasta metelistä on muodostunut ongelma.

Vantaan kaupungille tulee säännöllisesti palautetta siitä, että koirapuistossa myöhään iltayöstä peuhaavien koirien haukunta häiritsee naapurustoa, kertoo Vantaan puistosuunnittelupäällikkö Heidi Burjam. Meluongelma paheni kuluneena kesänä.

Koirien haukunta koirapuistossa häiritsee muun muassa Myyrmäessä, Viertolassa ja Kivistössä. Kivistössä ongelmaan on reagoitu.

– Teimme kyltin Kivistön koira-aitauksen meluongelman vuoksi. Sääntöjen lukeminen ei välttämättä kaikkia kiinnosta, joten yritämme ilmaista toiveemme kuvalla. Jos tämä hiukankin toimii, niin lisäämme kylttejä ongelmakohteisiin, Burjam sanoo.

Kivistössä on paljon koiria, toteavaa koirapuistoa aktiivisesti hyödyntävä Hanna Järvinen. Järvinen ja hänen ”koirapuistotuttunsa” Anni Kärhä ovat tietoisia siitä, että koirapuistosta kantautuva meteli on saanut osan naapuruston asukkaista hermostumaan. Asiasta on tultu huomauttamaan koirapuistoon.

– Osa palautteesta on kuulemma ollut asiatontakin, Järvinen sanoo.

Koirien aiheuttamasta häiriöstä on Järvisen ja Kärhän mukaan keskusteltu Kivistön koirapuistossa käyvien sosiaalisen median ryhmissä.

– On ehdotettu, että koirapuisto pitäisi siirtää syrjemmälle. Se olisi meistä ihan hyvä ratkaisu, jos puisto kuitenkin olisi Kivistön alueella, Järvinen toteaa.

Koira-aitaukset pyritään rakentamaan vähintään sadan metrin päähän asunnoista, mutta aina se ei ole mahdollista maankäytön tiivistyessä.

– Koira-aitausten pitäisi olla helposti saavutettavissa laajoille joukoille kävellen ja toisaalta meluetäisyyden pitäisi toteutua. Puistoalueiden pienentyessä kaikkia kriteereitä on vaikea täyttää. Silloin joudutaan puntaroimaan, mikä on vähiten huono vaihtoehto, Burjam sanoo.

Järvisen ja Kärhän muistissa on ennen kuntavaaleja kuultu ehdotus: Koirapuistoa tulisi pienentää, jotta melu ei häiritsisi naapurustoa.

– Ei kovin paljon ole tietoa koirien käyttäytymisestä, jos olettaa koirien haukkuvan sitä vähemmän mitä pienemmässä tilassa ne ovat, Järvinen pohtii.

Keskustelussa Kivistön koirapuistossa tulee useaan otteeseen ilmi se, että suurin osa kävijöistä ottaa huomioon naapuruston asukkaat.

Komisario Olavi Merihaaralla on takanaan 30 vuotta uraa poliisissa. Vuosiin on mahtunut myös useita tilanteita, joissa poliisi on kutsuttu paikalle ja toivottu virkavallan saavan koiran lopettamaan haukkumisen.

– Ongelmana on se, että etteivät koirat usko, vaikka poliisi kuinka kieltäisi, ettei saa haukkua, pitää olla hiljaa.

Koirapuiston säännöissä muistutetaan naapuruston huomioimisesta: Pidä huoli, ettei koirasi haukunnallaan tai muuten häiritse naapuruston rauhaa eikä varsinkaan yöaikaan kello 22–07.

Koirapuiston säännön rikkominen ei ole poliisiasia.

– Poliisi ei voi sakottaa siitä, että koirat haukkuvat koirapuistossa, Itä-Uudenmaan poliisissa työskentelevä Merihaara sanoo.

Kaupungille tulee koira-aitauksista paljon toiveita.

–  Aitauksia suunnitellaan ja rakennetaan seuraavaksi Myyrmäkeen Luhtitien rakentamisen vuoksi ja Ilolaan. Ylästö ja Hakunila ovat jonossa. Kivistössä ja Leinelässä etsitään sopivaa paikkaa, Burjam kertoo.