Onko tässä Helsingin halvin pizza? – 3,99 euron "Americana" löi ällikällä

Ravintolat: Pizzaa myydään Kontulassa neljällä eurolla. Ovi käy tiuhaan.

Valkosipulilla maustetut kinkku-aurajuusto-ananas sekä kebab-paprika-tomaatti -pizzat Kontulan ostarilla. Aapo Siippainen
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

– Mielettömän hyvää! huudahtaa Kirsi Lehto parin ensimmäisen suupalan jälkeen ravintola Iskan Foodissa Kontulan ostarilla.

Lehto, 60, on saanut eteensä kinkku-herkkusieni-tuplajuustopizzan valkosipulilla höystettynä, jonka hän jakaa entisen puolisonsa ja nykyisen parhaan ystävänsä Klaus Lehdon, 65, kanssa.

Lätty on hyvin suurella todennäköisyydellä koko Helsingin halvin, 3,99 euroa, johon kuuluu myös juoma. Tai periaatteessa kyse on tarjouksesta, mutta se on voimassa joka päivä aamusta kello 21 tai 22 asti – riippuen kumpaa mainosplakaattia ulkona uskoo.

Vaikka pöytään istahdettuaan Lehto on juuri kertonut, ettei oikeastaan kauheasti pidä pizzasta, nyt on toinen ääni kellossa.

– Hyvä hinta–laatu-suhde, arvioi kokkina työskennellyt Kirsi Klausin nyökytellessä vieressä.

Kannelmäessä asuva Klaus Lehto, 65, ja Kontulaan takaisin muuttanut Kirsi Lehto, 60, kehuivat Iskan Foodin edullista pizzaa. Aapo Siippainen

Ainakaan hinnalla ei Iskanin pizzaa siis ole helppo lyödä laudalta. Kilpailijaa ei nouse esimerkiksi Kurvista, jossa halvimmat pizzat myydään noin kuudella eurolla.

Kontulan ostoskeskuksessakin Iskan peittoaa täpärästi viereisen ravintola Shawarman tarjouksen, niin ikään 3,99 euroa, mutta ilman juomaa.

Kuinka 3,99 euron pizzalla voi maksaa palkan, vuokran ja verot? – näin ravintolan yrittäjä perustelee

Ylipäätään ravintoloita on Kontulassa nyt pitkälti yli 10 ja vaikka osa haluaa jo selvästi profiloitua laadulla, myös hintakisa on tiukkaa: leikkeen saa kympillä, kebabin vitosella.

Kuitti tulee mukaan ostoksesta. Kaisa Paastela

Ovista lappaa sisään väkeä. Lapsia, jotka ehkä ovat saaneet vanhemmiltaan ruokarahan, nuoria opiskelijoita, työikäisiä, kantasuomalaisia, maahanmuuttajataustaisia... Niin noutoruoan hakijoita kuin ravintolan muutamassa pöydässä syöjiä.

Suosituin tuote näyttäisi olevan juuri neljän euron pizza kolmella vapaavalintaisella täytteellä.

Pakkohan se on maistaa. Tilaan Suomen yleisimmän kombon kinkku-aurajuusto-ananaksen, jota usein Americana-nimelläkin kutsutaan.

Pizza on kookas ja varsin maukas.

– Yllättävän hyvä, kommentoi kebab-paprika-tomaatti-yhdistelmän tilannut kollega Aapo Siippainen.

"Haluan sen fakiirin nähdä, joka Suomessa taikoo pizzan raaka-aineet hieman yli eurolla" – Maran Veli-Matti Aittoniemi kummastelee ostariravintolan laskelmaa

Toteamme, että nämä luomukset pärjäävät moitteitta omassa peruskebab-pizzeria-kategoriassaan.

– Tästä voisi sen 8–10 euroakin ilman miettimistä maksaa, Siippainen huomauttaa.

Saatuani puolet syötyä olen jo onnellisesti unohtanut, että olen joskus pulittanut lähemmäs 20 euroa mustaksi kärähtäneestä artesaanipizzasta.

Ravintoloiden hintakilpailu Kontulassa on kovaa. Aapo Siippainen

Pizzasta saa kuitin ja ravintolaa pyörittävän, pari vuotta sitten perustetun yrityksen taloustiedoista ei nopealla silmäyksellä löydy huomautettavaa. Yrityksen liikevaihdosta ei tietoa ollut saatavilla.

Kirsi Lehdon mielestä Kontulasta puhutaan liian usen negatiiviseen sävyyn. Lehto on hiljattain löytänyt alueelta asunnon ja tituleeraa itseään paluumuuttajaksi. Hän on jo päättänyt tulla lähipizzeriaansa uudelleen ja aikoo vinkata siitä myös Myllypurossa asuvalle siskolleen.

Halpapizzakohu

Poliisi pyysi ilmiantoja

Moni muistaa takavuosilta, kun poliisi pyysi kansalaisia ilmiantamaan ”alle 6 euron pizzat”, etenkin ne joista ei saa kuittia. Kyseessä oli poliisin harmaan talouden torjuntaan keskittynyt kampanja, joka alkoi syksyllä 2015. Vuonna 2016 Yle kertoi, että kymmenet yhteydenotot poliisin eivät kuitenkaan johtaneet verovilpillisten pizzerioiden löytymiseen, eikä rikosilmoituksia kirjattu.

Sen sijaan vuonna 2017 Iltalehti uutisoi, että aiemmin julkisuudessa 6 euron pizzoja puolustanut yrittäjä oli saanut käräjäoikeudessa tuomion muun muassa törkeästä veropetoksesta.

Mistä johtuu ravintoloiden työvoimapula? – Menestysravintolan johtaja kritisoi hallitusta ja viranomaisia kovin sanoin: "Pitäisi selventää, kuka päättää ja mistä ja milloin"

Kamsarr Mbaye perusti Helsinkiin senegalilaisen ravintolan – "Suomi on täynnä mahdollisuuksia niille, jotka haluavat yrittää"

Kontulan täpötäysissä baareissa nauretaan turvaväleille ja annetaan poskisuudelmia – yrittäjä: "Humalassa olevia asiakkaita on vaikea saada paikoilleen"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut