Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

"Haluan sen fakiirin nähdä, joka Suomessa taikoo pizzan raaka-aineet hieman yli eurolla" – Maran Veli-Matti Aittoniemi kummastelee ostariravintolan laskelmaa

Erittäin edullinen pizza herättää huomiota Kontulan ostarilla. Hintaan 3,99 euroa myytävä, kolmen täytteen pizza on yrittäjän mukaan mahdollinen, sillä kuluihin, kuten veroihin ja raaka-aineisiin menee hänen mukaansa yhteensä kolme euroa ja ravintolanpitäjälle jää euro.

Kuinka 3,99 euron pizzalla voi maksaa palkan, vuokran ja verot? – näin ravintolan yrittäjä perustelee

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara ry:n varatoimitusjohtajaa Veli-Matti Aittoniemeä laskelma oudoksuttaa.

– Jotain hyvin kummallista siinä on. Myöskään siitä eurosta ei verojen jälkeen jää yrittäjälle kuin 60 senttiä, Aittoniemi huomauttaa.

Aittoniemi viittaa Maran jäsenyrityksilleen muutama vuosi sitten tekemään kyselyyn, jossa halvimman mahdollisen pizzan hinnaksi muodostui 6,50 euroa, eikä siitäkään jäänyt voittoa kuin joitakin senttejä. Kulut ovat vielä siitä nousseet.

Aittoniemen mukaan neljän euron pizza on niin halpa, että "jotain jää maksamatta".

– Joko työstä ei makseta, vuokraa ravintolasta ei makseta tai veroja ei makseta, Aittoniemi kiteyttää.

Hän muistuttaa, että raaka-aineiden osuus on pizzan hinnasta noin kolmannes.

– Haluan sen fakiirin nähdä, joka Suomen hintatasossa taikoo pizzan raaka-aineet hieman yli eurolla.

Raaka-aineiden ja työvoimakustannusten lisäksi pizzaan hintaan vaikuttavat arvonlisävero, vuokrat sekä muut kiinteät kulut.

Onko tässä Helsingin halvin pizza? – 3,99 euron "Americana" löi ällikällä

Yrittäjä perusteli Helsingin Uutisille matalaa hintaa myös Kontulan ostoskeskuksen rajulla kilpailulla – heti naapurissa on toinen pizzeria, jonka alepizzat maksavat myös neljä euroa.

Aittoniemi toteaa, että asiakasvirran houkuttelemisessa huomiota herättävän edullisia tarjouksia yleisesti käytetäänkin.

– Tekeväthän ketjutkin tätä euron juusto -markkinointia ja se on ihan normaalia ja sallittua. Sen sijaan pitkään ja koko ajan voimassa oleva hyvin halpa hinta on yhtälö, jossa jokin pettää. Jos nyt ajattelee sitäkin, että jostainhan sen ravintolaa pyörittävän ihmisenkin on oma elantonsa saatava, pohtii Aittoniemi.

Helsingin Uutiset kävi Kontulassa testaamassa todennäköisesti Helsingin halvimman pizzan, lue juttu täältä!