Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

9.-luokan keväällä päättäneistä yli 1 200 vailla opiskelupaikkaa – oppivelvollisuusiän nousu velvoittaa hakemaan jatkokoulutukseen

Oppivelvollisuusikä on noussut 18 vuoteen. Tämän vuoksi viime keväänä alle 18-vuotiailla perusopetuksesta valmistuvilla oli ensimmäistä kertaa velvollisuus hakea jatkokoulutuspaikkaa.

Perusopetuksen päättäneitä oli kaikkiaan 59 867. Tällä hetkellä kevään hakuvelvollisista 1 206 on edelleen ilman perusopetuksen jälkeistä opiskelupaikkaa.

Uuden oppivelvollisuuslain mukaan perusopetuksen järjestäjillä on ollut kesän ajan 27. elokuuta saakka ohjaus- ja valvontavastuu keväällä perusopetuksesta valmistuneista oppilaista. Sen jälkeen vastuu ilman opiskelupaikkaa olevien nuorten ohjaamisesta ja valvonnasta siirtyi nuorten asuinkunnille.

Kunnilla kaksi kuukautta aikaa löytää opiskelupaikat. Asuinkunnan tehtävänä on ohjata oppivelvollisia hakeutumaan hänelle soveltuvaan koulutukseen tai muiden palvelujen piiriin.

Yhdeksännen luokan keväällä päättäneistä noin 99 prosenttia haki jatkokoulutukseen kevään yhteishaussa. Kun yhteishaun tulokset julkaistiin kesäkuun puolivälissä, noin 3 000 perusopetuksen päättänyttä oli ilman jatkokoulutuspaikkaa.

Elokuun alussa määrä oli puolittunut ja ilman paikkaa oli noin kolme prosenttia. Nyt heitä on kaksi prosenttia perusopetuksen päättäneistä.