Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pitäjänmäen jazzlegenda 80 vuotta – "Lapsuudenkodissani Tölikassa oli keittiö, kaksi huonetta ja kolme pianoa"

Henkilö: HU:n perustajiin kuuluva Veikko Hakkarainen täyttää 31. elokuuta 80 vuotta.

Pitäjänmäellä asuva Veikko ”Veka” Hakkarainen, 80, sai kiinnostuksen musiikkiin verenperintönä.

–  Lapsuudenkodissani Tölikassa oli keittiö, kaksi huonetta ja kolme pianoa. Pianotunnit alkoivat kuusivuotiaana ja loppuivat kymmenen vuoden iässä.

Muusikon ura alkoi vuonna 1956 oman kvintetin konsertilla Munkkiniemen Yhteiskoulussa.

– Kouluaikaiset orkesterini olivat hyvin työllistettyjä teinitansseissa ja jonkin verran muuallakin. Laulusolistina oli Iris Rautio. Ylioppilaaksi kirjoitin 1962 ja samana vuonna voitimme Tesvision orkesterikilpailun.

Kilpailussa yksi orkesteri esiintyi kerran viikossa syyskaudelta kevääseen, juontajina Antti Einiö ja Jaakko Jahnukainen. Armeijan käynnin jälkeen toukokuusta 1963 lähtien olin hyvin työllistetty, keikkoja ja baarisoittoja oli jopa useita päivässä. Ensimmäinen keikka armeijan jälkeen oli Helena Siltalan kanssa, mutta jo kouluaikana säestin muun muassa Henry Theeliä ja Olavi Virtaa. Muita olivat Annikki Tähti, Carola, Markus Allan ja kymmenet muut.

Keikkojen ohessa hän opiskeli maisteriksi kolmessa vuodessa. Pääaine oli matematiikka.

Journalistina Veikko Hakkarainen on ollut perustamassa Helsingin Uutisia 2000-luvun alussa.

–  Ostin vuonna 1990 länsihelsinkiläisen paikallislehden Pikomalan Sanomat jäätyäni pois matemaatikkona Nokialta. Kauppahinta oli viisi markkaa ja sopimukseen kuului lehden taiton ostaminen seuraavan vuoden ajan. Lehden painos oli 13 000 kappaletta kerran kuukaudessa ja se tehtiin käsitaitolla. Lehden nimi tuli jakelualueesta: Pitäjänmäki, Konala, Malminkartano ja Lassila.

Hakkarainen oli ensimmäisten joukossa ottamassa uutta tekniikkaa käyttöön.

– Aluksi lehteä tehtiin käsitaitolla. Syksyllä 1991 aloitin kuitenkin lehden taittamisen Pagemaker-ohjelmalla. Siihen aikaan vielä muun muassa Helsingin Sanomat tehtiin käsitaitolla.

Hakkarainen Laajensi Pikomalan Sanomien jakelualuetta nopeasti. Parhaimmillaan painos oli 63 000.

– Mukana olivat muun muassa Leppävaara, Kannelmäki ja Haaga. Lehti ilmestyi kerran viikossa. Kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin oli taukoa. Kun Pitäjänmäen aseman toiminta lakkautettiin, sain vuokrattua siitä yli puolet toimistoksi. Toimistossa oli enimmillään minun lisäkseni kuusi toimittajaa ja ilmoitusmyyjää.

Kun painos oli noinkin iso, lehden nimeksi muutettiin 1990-luvun puolivälissä Länsi-Helsingin Uutiset.

– Varasin nimen kaupparekisteristä ja ihmettelin, miksi nimeä Helsingin Uutiset ei ollut varattu.

Omistajavaihdosten jälkeen nykymuotoinen Helsingin Uutiset ilmestyi ensimmäisen kerran tammikuussa 2003.

Hakkarainen työskenteli lehden nimellisenä päätoimittajana ja osallistui etenkin läntisen Helsingin ilmoitusmyyntiin, kunnes hän jäi eläkkeelle 2005. Helsingin Uutisten toimitusta vetivät tuolloin uutispäätoimittaja Risto Hietanen ja vastaava päätoimittaja Eero Lehtinen.

Päätoimittajavuosien jälkeen Hakkarainen on tehnyt jälleen musiikkia.

– Elämääni ovat vahvasti liittyneet vahva kolmiyhteys musiikki, matematiikka ja sanat. Tällä hetkellä viimeistelen tutkimustani Hotelli Kämpin musiikista 1910–30-luvuilta. Aineistona on noin 20000 valokuvaa eli noin 35000 nuottisivua. Siitä musiikista olen kirjoittanut satoja sovituksia Salonkiorkesteri Valentinolle, kaksi viulua, piano ja basso. Toivon, että pian alkaa taas iloinen 20-luku.