Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingistä saa yhden neliön ja Oulusta samalla rahalla 2,5 – vanhojen osakeasuntojen hinnat nousseet varsinkin Etelä-Suomessa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat heinäkuussa viime vuoteen verrattuna suurimmissa kaupungeissa ja kaikilla suuralueilla Länsi-Suomea lukuun ottamatta.

Kesäkuuhun verrattuna hinnat kuitenkin laskivat koko maassa 0,4 prosenttia.

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna eniten Espoossa ja Helsingissä.

Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Helsingissä lähes 26 prosenttia ja Espoossa noin 13 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen hinnat nousivat vuodentakaiseen verrattuna 4,6 prosenttia. Rivitaloasuntojen hinnat nousivat tätä enemmän, 5,9 prosenttia.

Suuralueittain tarkasteltuna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat heinäkuussa vuositasolla eniten Etelä-Suomessa. Vuoteen 2015 verrattuna hinnat ovat nousseet Etelä-Suomessa 14 prosenttia ja pysyneet lähes ennallaan Pohjois-Suomessa ja Länsi-Suomessa.

Itä-Suomessa hinnat ovat laskeneet lähemmäs 20 prosenttia.

Kiinteistönvälittäjien kautta heinäkuussa tehtiin viisi prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten.

Kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa asuntokauppoja on kuitenkin tehty kiinteistönvälittäjien kautta 30 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Kauppoja on myös tehty 21 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Koko maassa myytyjen vanhojen osakeasuntojen neliöhinta oli ennakkotietojen mukaan 2 304 euroa. Pääkaupunkiseudulla se oli 4 151 euroa.

Helsingin neliöhinta oli 4 734 euroa, Espoossa ja Kauniaisissa 3 963 euroa ja Vantaalla 2 963 euroa.

Kehyskunnissa, joihin tässä kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Riihimäki, Sipoo, Tuusula ja Vihti, myytyjen vanhojen osakeasuntojen neliöhinta oli 2 255 euroa.

Esimerkiksi Tampereella neliöhinta oli 2 766 euroa ja Oulussa 1 918 euroa.