Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Koulun tai lastensuojelun toiminnassa ei ole syytä epäillä rikosta Koskelan murhaan liittyen – virkarikosta koskevaa esitutkintaa ei aloiteta

Poliisi ei aloita virkarikosta koskevaa esitutkintaa Koskelan henkirikoksen uhrin asiassa. Asiassa on tehty esiselvitys, jonka johtopäätös on se, että uhriin liittyneitä peruskoulun opettajia, rehtoreita, lastensuojelutyöntekijöitä, muita viranhaltijoita tai ketään muutakaan ei ole syytä epäillä virkavelvollisuuden rikkomisesta, tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta tai muustakaan rikoksesta.

– Helsingin poliisilaitos hankki runsaasti selvitystä asian selvittämiseksi. Esiselvitysaineisto koostuu pääasiassa virallisasiakirjaselvityksestä ja lausunnoista. Esiselvityksessä hankittiin lausunto yhteensä 44:ltä henkilöltä, kertoo rikoskomisario Markku Silén tiedotteessa.

Opetustoimen osalta asiassa saatu selvitys viittaa siihen, että koulu on puuttunut kaikkiin sen tietoon tulleisiin kiusaamistekoihin asianmukaisesti. Asiassa ei ole ilmennyt selvitystä siitä, että koulu olisi vastoin perusopetuslakia jättänyt huolehtimatta oppimisympäristön turvallisuudesta, tai suhtautunut piittaamattomasti velvollisuuteensa ylläpitää ja valvoa koulurauhaa. Näin ollen asiassa ei ole ilmennyt konkreettista selvitystä koulua tai sen henkilökuntaa koskevan virkarikosepäilyn tueksi.

Lastensuojelun ja sosiaalityöntekijöiden menettelyn osalta saatu selvitys antaa jossain määrin jännitteisen kuvan viikonlopun tapahtumista ja olosuhteista lastensuojelulaitoksessa.

– Lastensuojelua velvoittavaa sääntelyä ja ohjeistusta leimaa näiden olosuhteiden valossa tietynlainen tulkinnanvaraisuus, ja yksittäisen lastensuojelulaitoksen kannalta viikonloppuna käytössä olevilla resursseilla ja varalla olijoiden määrällä voi olla suuri vaikutus siihen, millaisiin toimenpiteisiin on tosiasiassa tarkoituksenmukaista ryhtyä, Silén toteaa tiedotteessa.

Asiassa ei kuitenkaan ilmennyt, että lastensuojelun työntekijät olisivat laiminlyöneet virkatoiminnassa säädöksiin ja määräyksiin perustuvat virkavelvollisuutensa. Lastensuojelulaitos ja lastensuojelu ovat täyttäneet laissa asetetut vaatimukset riittävällä tarkkuudella.