Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Burger Kingin tilalle avattiin hulppea afganistanilainen ravintola – yrittäjä kertoo saaneensa paljon tukea suomalaisilta: "Pidämme hymyn naamalla, vaikka se ei ole helppoa"

Kontulan Burger Kingin paikalle avautui elokuun alussa afganistanilainen ravintola Antares. Avajaiset olivat vain hetki ennen kuin ääriliike taliban aloitti Afganistanin valtaamisen.

Afganistanin keskiosista kotoisin oleva toimitusjohtaja Nematullah Rezai sanoo, että kriisi näkyi heti asiakasmäärissä.

– Nyt on ollut hiljaisempaa. Afgaanit ovat shokissa ja masentuneina. Monet jäävät kotiin.

Ravintolassa muun muassa pääkokki on kotoisin Kabulista. Rezai sanoo, että koko henkilökunnalla on takanaan useita unettomia öitä.

– Huoli ei ole pelkästä omasta lähipiiristä, vaan koko Afganistanin kansasta. Yritämme palvella asiakkaita parhaamme mukaan. Pidämme hymyn naamalla, vaikka se ei ole helppoa kaikille.

Tällä hetkellä ravintolan suurin asiakasryhmä ovat iranilaiset, joiden ruokakulttuuri on lähellä Afganistania. Rezai tarkentaakin että kyseessä on oikeastaan afganistanilais-iranilainen ravintola.

Pidämme hymyn naamalla, vaikka se ei ole helppoa kaikille.

–  Iranilaisessa ruoassa käytetään muun muassa enemmän sahramia ja granaattiomenaa. Moni asiakas sanoo, että tämä vastaa sitä oikeaa makumaailmaa, mitä ihmiset ovat kotimaissaan kokeneet. Otamme koko ajan palautetta vastaan ja kehitämme ruokalistaa. Lisäämme muun muassa vegaanisen ruoan määrää.

Rezai nostaa ruokalistalta erilaiset höyrytetyt taikinanyytit, kuten mantut ja ashakit. Ensimmäinen on täytetty lihalla, toinen kasviksilla.

Lampaanfilettä käytetään nopeasti paistettaviin kebabvartaisiin.

– Olemme etsineet pitkään riittävän laadukasta lampaanlihaa.

Moneen ruokalajiin kuuluu myös pitkään haudutettua lihaa.

Burger Kingin paikka kiinnosti yrittäjää, koska siellä oli riittävän isot keittiötilat ja mahdollisuus järjestää esimerkiksi juhlia.

Ravintolan sisustus on näyttävä ja tarjoilijoilla ”kovat kaulassa”.

– Kontula on nimenä sellainen, ettei se välttämättä houkuttele ihmisiä syömään. Ajattelin panostaa ruoan lisäksi myös sisustukseen. Tarjoilussakin on vähän enemmän ajatusta.

Onko tässä Helsingin halvin pizza? – 3,99 euron "Americana" löi ällikällä

Seitsemän vuotta Suomessa asunut Nematullah Rezai sanoo saaneensa suomalaisilta paljon tukea vaikeana aikana.

– Suomalaiset ystäväni ovat käyneet kysymässä mitä minulle ja perheelleni kuuluu. Afganistaniin on vaikea saada yhteyttä. Talibanilla menee pitkään saada internetyhteydet toimimaan. Olemme yrittäneet saada ladattua läheisten puhelimiin saldoa Suomesta käsin. Tiedän, että perheeni joutuu olemaan piilossa ja vaihtamaan paikkaa päivittäin. Talibanit koputtelevat oviin joka yö, hän kertoo kuulumisia.

Helsingin vanhin kreikkalainen ravintola pitää pintansa – yrittäjältä yllättävä paljastus tomaatin ja kurkun käytöstä

Rezai sanoo, että Afganistanin ihmisoikeudet olivat menneet viime vuosina hieman parempaan suuntaan. Hän kuitenkin tiedosti, että ”maa oli myyty” ajat sitten. Talibanin iskun nopeus kuitenkin hämmästytti.

– Afganistan palaa nyt 40 vuotta ajassa taaksepäin. Asiat pitää aloittaa alusta.

Punaista jättiläistähteä tarkoittava Antares ei ole Helsingin ainoa afganistanilainen ravintola.

Ainakin Lauttasaaren AFG Restaurant mainostaa tarjoavansa afganistanilaista buffet-lounasta.

Malmilla aiemmin palvellut Kabul on lopettanut toimintansa.

Kamsarr Mbaye perusti Helsinkiin senegalilaisen ravintolan – "Suomi on täynnä mahdollisuuksia niille, jotka haluavat yrittää"

Nämä ovat afrikkalaistaustaisten nuorten suosikkiravintoloita Helsingissä – yksi trendi kovassa nosteessa

Vallilan etiopialainen ravintola laajentui ketjuksi – "Ruokaa ei ole muutettu suomalaiseen makuun"

Uutuustuote Fallero ampaisi S-kaupoissa "ilmiömäiseen" suosioon – Näin toimitus arvioi menestysreseptikisan tuotteet, jumboksi jäi lahnaleike: "Paljaaltaan jopa pahaa"

Tältä näyttää Kotipizzan koekeittiössä – kinkku, pepperoni ja tonnikala saivat kovan haastajan