Näin ravintoloiden harmaa talous pyörii Helsingissä:  "Kuitti ei yksinään ole todiste verojen maksusta"

Helsingissä on toiminut reilut 70 ravintolaa, joihin verohallinto teki verotarkastuksen vuosien 2017–2021 aikana. Näistä rikosilmoitusharkintaan on edennyt vajaa puolet. Veroja on määrätty maksuun noin 1,4 miljoonaa euroa.

Kuinka harmaa talous tavallisimmin näkyy ravintoloissa?

– Myyntiä jätetään kirjaamatta kirjanpitoon. Tuloja ohjataan pankkitilille maksupäätteellä, joka on liitetty omaan kirjanpidosta puuttuvaan pankkitiliin. Osaa käteismyynnistä ei kirjata kirjanpitoon, luettelee apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnon harmaan talouden torjunnasta.

Osa ravintoloista maksaa Verohallinnon mukaan pimeitä palkkoja.

– Työntekijät voivat hakea pienten ilmoitettujen palkkojen perusteella lisäksi erilaisia korvauksia Kelalta. Osa työntekijöille ilmoitetuista palkoista maksetaan takaisin yrittäjälle tai osa palkasta menee suoraan yrittäjän käytössä olevalle pankkitilille

Onko kuitti todiste siitä, että verot on maksettu?

– Kuitti ei yksinään ole todiste verojen maksusta ylipäätään, mutta se indikoi myynnin kirjautumisesta kassajärjestelmään ja sitä kautta kirjanpitoon. Harmaalla taloudella on useita erilaisia ilmenemismuotoja, joista pimeä työvoima on yksi. Harmaa talous ilmenee ravintoloista puhuttaessa myös muun muassa puuttuvana myyntinä ja arvonlisäveropetoksina, Valsi vastaa.

Laissa on määritelty tiedot, jotka kuitin tulee sisältää. Mikäli asiakas ei halua vastaanottaa kuittia, ei sitä tarvitse tulostaa. Maksutapahtuma on kuitenkin merkittävä aina yrityksen kirjanpitoon.

Valsi sanoo, että harmaan talouden torjunnan näkökulmasta suositeltavaa on aina maksaa kortilla, sillä siten rahan liikkeet ovat jäljitettävissä. 

Millä perusteilla Verohallinto tekee tarkastuksia?

– Valvonnan valikoinnit tehdään vero- ja vertailutiedon perusteella riskiperusteisesti. Käytettävissä on muun muassa ilmiantoja, muilta viranomaisilta tulleita aloitteita ja open source -informaatiota.

Kokevatko ravintolat että kiinnijäämisen riski on pieni?

– Erilaiset valvontatoimet voivat kohdistua jokaiseen Suomessa verovelvolliseen.

Ravintola-alalle suunnitellaan ensi vuodeksi nykyistä kattavampaa valvontaprojektia.

– Se alkaa todennäköisesti vuoden loppupuolella, Valsi kertoo.

"Haluan sen fakiirin nähdä, joka Suomessa taikoo pizzan raaka-aineet hieman yli eurolla" – Maran Veli-Matti Aittoniemi kummastelee ostariravintolan laskelmaa

Kuinka 3,99 euron pizzalla voi maksaa palkan, vuokran ja verot? – näin ravintolan yrittäjä perustelee

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut