Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avi helpottamassa koronarajoituksia ensi viikon alusta lähtien – lohko- ja 2 metrin turvavälivelvoite poistumassa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on kumoamassa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti yleisötilaisuuksien järjestämistä koskevan lohkovaatimuksen. Lisäksi virasto varautuu kahden metrin turvavälivelvoitteen poistamiseen.

Rajoituskokonaisuutta arvioidaan vielä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaman koronakoordinaatioryhmän kanssa torstaina.

– Olemme jo viime viikolla linjanneet, että epidemiatilanteen niin salliessa yleisötilaisuuksien terveysturvallisuutta voidaan parantaa asettamalla tilaisuuksille suhteellinen enimmäishenkilömäärä, toteaa tiedotteessa avin aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen.

Hän sanoo, että asiaa käsitellään torstaina.

– Valmistaudumme tekemään mahdollisimman nopeasti päätöksen, jossa lohkovelvoitetta ja kahden metrin turvavälivelvoitetta sellaisenaan ei enää ole, Nikunen jatkaa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli tiistaina lohkovaatimuksen poistamista.

Etelä-Suomen avi on saanut Husilta lausunnon, jonka mukaan muun muassa rokotekattavuuden kasvun ansiosta yleisön eriyttäminen lohkoihin ei ole enää välttämätöntä, jos tilaisuuksien turvallisuus voidaan varmistaa muilla keinoilla.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee lisäksi yleisötilaisuuksien kahden metrin turvavälivelvoitteesta luopumista sisätiloissakin. Ryhmä arvioi myös, että laajasti eri asiakas- ja yleisötilojen käyttöä koskevan turvavälipäätöksen edellytykset eivät enää täyty.

Ryhmä katsoo, että näistä velvoitteista voidaan luopua, jos tilojen ja tilaisuuksien terveysturvallisuus voidaan varmistaa muilla tavoilla.

Sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien kahden metrin turvavälivelvoite on voimassa koko Uudenmaan alueella, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Avin tiedotteen mukaan turvavälivelvoitteesta luovutaan mahdollisuuksien mukaan myös näillä alueilla. Asiaa arvioidaan alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä tällä viikolla.

– Tilaisuuksissa voisi jatkossa olla esimerkiksi 50 tai 75 prosenttia enimmäishenkilömäärästä. Tällä saataisiin tiloihin väljyyttä ja vältettäisiin osaltaan tungosten ja ruuhkien syntymistä, Nikunen toteaa.

Uudenmaan alueen uudet rajoituspäätökset voisivat tulla voimaan ensi viikon alussa.