Näin suomalaisten pizzamaku eroaa ruotsalaisista – Kotipizzapomo: "Erityispiirteenä eksoottiset täytteet"

Pizza Suomessa on periaatteessa samanlaista kuin muissa pohjoismaissa, mutta meillä pizza on vuosien saatossa lähtenyt kehittymään aivan omaan suuntaansa. Kaukana historiassa on aika, jolloin ravintoloitsijat hakivat kaiken pizzaoppinsa Tukholmasta.

Suomalaiset suosivat ananasta pizzatäytteenä enemmän kuin mikään muu kansa, mutta muitakin eroja löytyy:

– Norjalainen pizzamaku on suomalaista huomattavasti konservatiivisempi ja hyvin lihapainotteinen, kun taas meillä kasvisten suosio on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Ruotsalainen erityispiirre on puolestaan eksoottiset täytteet, erityisesti banaanin käyttö, Kotipizzassa vuosikymmenet työskennellyt laatu- ja turvallisuusjohtaja Heikki Sikström luettelee.

Luova johtaja Risto Mikkola huomauttaa, että kana on meillä suositumpi täyte kuin muissa pohjoismaissa – johtuen luotettavasta kotimaisesta tuotantoketjusta. Myös muut uudet proteiinin lähteet, kuten härkäpapu, on meillä omaksuttu nopeammin kuin muualla Pohjolassa.

Hän muistuttaa lisäksi, että kausipizzat – muutkin kuin Huuhkana – ovat yksi ero Suomen ja muiden pohjoismaiden välillä.

Koekeittiön seinällä roikkuu resepti, jossa näkyisi olevan jo alkutalven sesonkipizza. Toistaiseksi se on salaisuus ja hieman yllättäväkin.

– Ammennamme kotimaisista raaka-aineista ja suomalaisen luonnon antimista ideoita rohkeammin kuin ruotsalaiset ja norjalaiset, Mikkola toteaa.

Hyvä esimerkki tästä on hänen mukaansa jo neljättä kertaa menuun yleisön pyynnöstä palaava kausituote: Sienimestari.

– Sienimestarin reseptiä on päivitetty pienillä muutoksilla melkein joka syksy; tänä syksynä reseptissä on uutena lisänä kotimainen suppilovahvero.

Mikkolan mukaan jossain pienessä ruotsalaisessa pizzeriassa voi toki olla metsäsienipizzaa, mutta maanlaajuisen 280:n ravintolan kokoluokassa ei.

Monien muiden suurkeittiöiden käyttäessä jopa säilykkeitä Kotipizzassa raaka-aine on kuivattua kotimaista. Sienet liotetaan toimipisteissä yön yli suolavedessä koekeittiön ohjeiden mukaan.

Onko tässä Helsingin halvin pizza? – 3,99 euron "Americana" löi ällikällä

”Kuin olisi matkalla Italiassa” – HU:n pizzakisan voittaja kasvoi ketjuksi, tässä on 10 parasta pizzaravintolaa Helsingissä!

Kuinka 3,99 euron pizzalla voi maksaa palkan, vuokran ja verot? – näin ravintolan yrittäjä perustelee

Takavuosina Kotipizzan pizzoihin kului jopa 100 000 kiloa jauhelihaa – "Pääsääntöisestihän näitä syövät lapset"

"Haluan sen fakiirin nähdä, joka Suomessa taikoo pizzan raaka-aineet hieman yli eurolla" – Maran Veli-Matti Aittoniemi kummastelee ostariravintolan laskelmaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut