Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänne rakennetaan Helsingin keskustan ensimmäiset kuntoportaat – aktiiviliikkujalta täystyrmäys: "Mäki ei ole kovin korkea"

Liikunta: Mäntymäeltä kaadetaan useita puita. Kuntoilijan mielestä paikka on huono.

Helsingin keskustan ensimmäisiä kuntoportaita aletaan rakentaa syyskuussa Mäntymäen rinteeseen. Portaat lähtevät Helsinginkadun ja Mäntymäentien risteyksen tuntumasta.

Portaat ovat Helsingin lyhimmät, 36 metrin matkalle mahtuu 79 askelmaa.

Esimerkiksi Malminkartanon täyttömäelle rakennetuissa Helsingin pisimmissä portaissa on 347 askelmaa (147 metriä) ja Lauttasaaressa 148 (64 metriä).

Töölönlahdella vuosien ajan kuntoillut Helsingin Uutisten lukija Eeva Niemiaho kritisoi kaupungin suunnitelmia. Hän ihmettelee, miksi portaita ei rakenneta lähemmäksi Olympiastadionia, jossa olisi korkeampi rinne ja enemmän muita kuntoilumahdollisuuksia, esimerkiksi Uimastadion ja sitä kiertävä lenkkipolku.

– Nykyinen mäki ei ole kovin korkea. Parempi, korkeampi ja liikenteellisesti rauhallisempi sijainti olisi Olympiastadionin kaakkoiskulman lähellä. Siinä ei ole ajotietä vieressä vaan alhaalla on iso ruohikkoalue. Kuntoilijana odotan tehokkaimpia portaita, jotka tähän saa. Onko hieno stadion liian lähellä? Kai treenaavat kaupunkilaiset olisivat hieno näky sen vieressä, hän pohtii.

Niemiaho sanoo, että Töölönlahden kuntoilulaitteet ovat huonon suunnittelun vuoksi usein tyhjillään.

– Eläintarhan urheilukentän lähellä on kantakaupungin parhaat ulkokuntoilulaitteet. Ne sopivat kaikenkokoisille ihmisille ja niihin usein jonotetaan.

Helsingin kaupungin projektinjohtaja Jere Saarikko sanoo, sijainti perustuu vuonna 2019 hyväksyttyyn Helsingin kuntoporrasohjelmaan. Myös HU:n lukijan mainitsema paikka oli harkinnassa.

– Kävimme monella kukkulalla. Paikka valittiin niin, että siinä on sopiva kaltevuus ja vieressä on toinen reitti, jota pääsee ylhäältä alas. Töölönlahden ympärillä on paljon lenkkeilijöitä, joiden on helppo poiketa tuohon. Ratkaisu oli paras myös ylläpidon kannalta.

Niemiaho sanoo, että Töölönlahden kuntoilulaitteet ovat huonon suunnittelun vuoksi usein tyhjillään.

– Eläintarhan urheilukentän lähellä on kantakaupungin parhaat ulkokuntoilulaitteet. Ne sopivat kaikenkokoisille ihmisille ja niihin usein jonotetaan.

HU:n lukija pelkää, että portaat katkaisevat myös rinteessä kulkevan ulkoilutien. Katkeaako kulku, pääseekö ali? Niemiaho kysyy.

– Portaat jaetaan kahteen osaan. Pidemmissä portaissa on 62 askelmaa ja lyhemmissä 17, Saarikko vastaa.

Mäntymäen maisema ei kaupungin mukaan juuri muutu Töölönlahden suunnasta katsottuna. Kuntoportaiden kohdalta kaadetaan kahdeksan puuta.

– Portaat on sijoitettu niin, että vaikutukset maisemaan ovat mahdollisimman pienet ja niin että puita joudutaan kaatamaan mahdollisimman vähän, Saarikko kertoo.

Saarikon mukaan Mäntymäen männyt ja niiden juurakot eivät vaarannu kuntoportaita rakennettaessa.

Niemiaho nostaa keskustan läheisyydestä vielä toisenkin paremman paikan kuntoportaille.

– Alppipuistossa on kaikista parhaimmat korkeuserot portaille. Sekin on Eläintarhan ja Töölönlahden välittömässä läheisyydessä. Itse sijoittaisin portaat sinne. Siellähän on ollut aikoinaan hyppyrimäkikin.

Kuntoportaiden rakentamisen aikana Mäntymäellä kunnostetaan ulkoilureittejä, uusitaan penkkejä ja asennetaan muun muassa roskiksia, infotaulu sekä juomateline.

Koko urakka maksaa arviolta 150 000 euroa. Malminkartanon portaiden tänä vuonna valmistunut peruskorjaus maksoi noin 310 000 euroa.

Helsingin seuraavat kuntoportaat valmistuvat Pihlajiston Savelanpuistoon. Kaupunki kertoi maanantaina, että ne saattavat olla käytössä jo tämän viikon tiistaina.

Pyynikintien päähän nousevien valaistujen portaiden pituus on 80 metriä ja ne ovat 2,5 metriä leveät. Savelapuiston portaiden rakentaminen maksaa noin 150 000 euroa.

Ennen Mäntymäen kenttää Helsinkiin valmistuu portaat myös Myllypuron Alakivenpuistoon.

Ensi vuonna suunnitelmissa ovat Alppikylänhuippu, Herttoniemi, Yliskylä ja Suutarila.

Kaupunki on aiemmin selvittänyt, voisiko portaita rakentaa Käpylän Taivaskalliolle sekä Vuosaarenhuipulle. Paikat eivät soveltuneet kuntoportaille osin saavutettavuutensa sekä historiallisten tai luontoarvojensa takia. Vuosaareen rakennettiin kuitenkin tänä vuona portaat, mutta niitä ei ole tarkoitettu juoksemiseen.

Oikaisu 3.9. Savelanpuiston kuntportaat sijaitsevat Pihlajistossa, ei Savelassa..