Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Helsingissä toimivaa romualan yritystä epäillään kansainvälisestä ja järjestäytyneestä rikostoiminnasta – "Erittäin laaja kokonaisuus"

Pohjois-Helsingissä toimivaa romualan yritystä epäillään vuosia kestäneestä kansainvälisestä laittomasta toiminnasta.

Helsingin poliisi on tutkinut yhdessä muiden viranomaisten kanssa mittavaa ympäristörikoskokonaisuutta, johon liittyy myös paljon muita erillisiä rikostutkintoja.

Poliisi epäilee romualan yrityksen harjoittaneen toimintaansa ilman asianmukaista ympäristölupaa. Yrityksen vastuuhenkilöiden epäillään syyllistyneen ympäristön turmelemiseen käsittelemällä ja säilyttämällä jätettä hallitsemattomasti 2016–2020 välisenä aikana. Pelkästään ympäristön turmelemiseen liittyvässä rikosepäilyssä rikoshyödyn suuruudeksi on arvioitu lähes 250 000 euroa. Epäiltynä on kaksi yrityksen vastuuasemassa olevaa miestä.

Ympäristörikostutkinnan aikana romualan yritykseen tehtiin myös verotarkastus, jossa paljastui epäilys laajamittaisesta kansainvälisestä kuittikaupasta.

Veropetostoiminnan epäillään olleen kansainvälistä, organisoitua ja pitkään jatkunutta sekä suunnitelmallista. Suuri osa yrityksen liikevaihdosta on koostunut katalysaattorien myynnistä. Suurten osto- ja myyntimäärien epäillään mahdollistaneen laajamittaisen kansainvälisen kuittikaupan, sillä huomattavaa määrää katalysaattorikaupoista ei todellisuudessa ole epäilyn mukaan tapahtunut. Yhtiön kirjanpitoon on liitetty perusteettomaksi epäiltyjä vääränsisältöisiä laskuja vuosilta 2015–2019 yhteensä yli 1,5 miljoonan euron arvosta.

– Perusteettomaksi ja väärennetyksi epäillyllä laskutuksella on mahdollisesti saatu vapautettua suuri määrä varoja verotuksen ohi. Ostolaskujen varojen alkuperän häivyttämiseen ja varojen siirtämiseen edunsaajille on käytetty suomalaispankkien lisäksi virolaisia ja liettualaisia pankkitilejä sekä erilaisia maksunvälitysyhtiöitä, kertoo tutkinnanjohtaja Sampsa Marttila.

– Ympäristörikokset eivät ole ainoastaan uhka ympäristölle vaan ne aiheuttavat yhteiskunnalle merkittäviä taloudellisia tappioita. Tämä tutkinnassa ollut erittäin laaja kokonaisuus osoittaa hyvin, mitä kaikkea tällaiseen kansainvälisesti organisoituun jäterikollisuuteen voi pahimmillaan kytkeytyä, Marttila toteaa tiedotteesa.

Ympäristörikostutkinnan yhteydessä poliisin tietoon tuli useita muita törkeän rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä tekoja, kuten törkeä kavallus, törkeä väärennys, salakuljetus sekä samalla alalla toimivaan yhtiön entiseen työntekijään liittyneitä epäiltyjä henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksia muun muassa törkeän pahoinpitelyn yritys, törkeän kiristyksen yritys ja vapaudenriisto.

Kokonaisuuteen liittyy myös helsinkiläisten keskuudessa huomiota ja huolta herättänyt tapaus, jossa Kyläsaaren alueelta on ilmoitettu useita kertoja savu- ja hajuhaitoista. Henkilön epäillään polttaneen metsikössä erilaisia metalleja ja myyneen polttamisella puhdistettua metallia kyseiselle romualan yritykselle.

Metsään on jätetty poltettuja kaapeleita, erilaisia metalleja, litiumakkuja ja metallijätteen polttoon tarkoitettuja astioita. Teko on aiheuttanut ympäristölle merkittävää haittaa, ympäristön turmelemisesta epäillään yhtä henkilöä.

Jäterikollisuus on kansainvälistä ja järjestäytynyttä ja siihen kytkeytyy usein muutakin rikollisuutta. Järjestäytyneeseen jäterikollisuuteen vastaaminen vaatii viranomaisvalvonnalta uusia toimintatapoja ja hyvin koordinoitua yhteistyötä. Nyt tutkittavana olleessa kokonaisuudessa on tehty tiivistä yhteistyötä erityisesti Helsingin kaupungin ympäristötarkastajien sekä Verohallinnon verotarkastajien kanssa.