Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikolliset urkkivat pankkitunnuksia Omakannan nimissä – tässä ohjeet, jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle

Omakannan nimissä levitetään huijaustekstiviestejä ja valheellisia verkkomainoksia eri kanavissa. Niiden kautta päätyy sivustolle, jossa yritetään saada haltuun ihmisten henkilö- tai pankkitunnuksia.

Verkossa on mainoksia, joissa olevien linkkien väitetään johtavan Omakantaan. Mainosta klikkaamalla päätyy kuitenkin rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle.

Tietojenkalastelun tarkoituksena on varastaa henkilötietoja ja kirjautumistietoja, kuten pankkitunnustietoja.

Turvallisesti Omakanta-palveluun kirjaudutaan osoitteessa kanta.fi. Osoiterivillä näkyy lukon kuva.

Kirjaudu Omakantaan -painike ohjaa Suomi.fi-palveluun, joka on julkishallinnon asiointipalveluiden yhteinen tunnistuspalvelu. Myös Suomi.fi-tunnistautumisen osoiterivillä on lukon kuva, joka ilmentää suojattua sivua.

Kela muistuttaa, että tietoturvasyistä arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta, ei pidä koskaan lähettää sähköpostitse. Kanta-palvelut tai Kela ei koskaan kysy niitä sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Omakantaa ylläpitävä Kela on ryhtynyt toimenpiteisiin mainosten poistamiseksi ja selvittää asiaa yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa.

Jos olet päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut kirjautumista pyytävän tekstiviestin, älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin. Äläkä klikkaa viestissä olevia linkkejä.

Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun.

Poliisin tietoon on tullut ainakin yksi tapaus, jossa asianomistajalta huijattiin rahaa.

Asianomistaja etsi Omakanta-sivustoa hakukonepalvelu Bingissä ja ajautui tietojenkalastelusivustolle. Bing antoi tulokseksi valheellisen verkkomainoksen, jota asianomistaja erehtyi klikkaamaan. Hänen tililtään katosi nopeasti tuhansia euroja.

Poliisin mukaan huijausmainoksen tunnistaa pienestä Mainos-tekstistä vasemmassa alareunassa. Lisäksi hakutuloksen osoite on erilainen kuin oikeassa Omakanta-palvelussa.

Poliisi neuvoo huijauksen kohteeksi joutunutta ilmoita asiasta välittömästi pankkiin ja tekemään sen jälkeen rikosilmoitus.

Poliisi selvittää huijausta ja kehottaa erityiseen varovaisuuteen Omakanta-hakutulosten kanssa.