16-vuotias yritti ryöstää Canada Goose -takin pojan päältä puukolla uhaten – oikeus tuomitsi 1,5 vuotta ehdollista, tuomari olisi hylännyt syytteen

Nuorisorikollisuus: Ryöstön yritys keskeytyi oikeuden mukaan käytännössä vain sen vuoksi, että ohi ajanut auto pysähtyi, ja siinä olevat henkilöt alkoivat tiedustella tilannetta, sekä ottivat pojan ja tämän ystävän kyytiin.

Kuvituskuva. Moises Garibay

Mikko Välimaa

Ryöstön yritys Espoossa toi ehdollista vankeutta teinipojalle.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on langettanut vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion 16-vuotiaalle pojalle, jonka oikeus katsoi syylliseksi nuorena henkilönä tehtyyn törkeän ryöstön yritykseen Espoossa viime joulukuussa.

Ratkaisu syntyi kahden lautamiehen näkemyksen pohjalta. Vähemmistöön jäänyt käräjätuomari olisi hylännyt syytteen, koska epäillyn tekijän henkilöllisyys olisi hänen mukaansa pitänyt selvittää poliisin tutkinnassa paremmin.

Tunnistamista vaikeutti se, että ryöstöä yrittäneet pojat kuuluivat noin kymmenen 14–17-vuotiaan pojan porukkaan. He olivat pukeutuneet samankaltaisiin tummiin vaatteisiin.

Riidatonta oli, että ryöstöyritys tapahtui Espoon Urheilupuiston liepeillä joulukuisena lauantai-iltana kello 22:n aikaan. Uhri oli 16-vuotias espoolaispoika, joka oli ystävänsä kanssa asioinut Urheilupuiston Alepassa.

Urheilupuisto sijaitsee Espoon Tapiolan ja Niittykummun metroasemien välissä.

Syyttäjän mukaan 16-vuotias tekijä ja hänen kaksi tuntemattomaksi jäänyttä kumppaniaan yrittivät viedä uhrilta noin 500–600 euron arvoisen Canada Goose -talvitakin. Tekijä uhkasi uhria veitsellä, minkä lisäksi uhria lyötiin puuesineellä noin kymmenen kertaa. Voimakkaat iskut osuivat päähän, polvitaipeeseen ja keskivartaloon ja jalkoihin.

Puukko oli syyttäjän mukaan vain joidenkin senttien päässä uhrin mahasta.

Ryöstön yritys keskeytyi oikeuden mukaan käytännössä vain sen vuoksi, että ohi ajanut auto pysähtyi, ja siinä olevat henkilöt alkoivat tiedustella tilannetta, sekä ottivat pojan ja tämän ystävän kyytiin.

Oikeudessa puntaroitiin sitä, kuinka varmana tekijän tunnistamista voitiin pitää noin kymmenen 14–17-vuotiaan pojan joukosta.

Sekä uhri että tämän ystävä nimesivät poliisikuulustelussa tekijän veistä pidelleeksi pojaksi. He tunnistivat tekijän valokuvasta, jonka he saivat tämän kanssa samaa koulua käyneeltä ystävältään.

Syytetty myönsi olleensa tekohetkellä paikalla, mutta kiisti syyllisyytensä.

Hän kertoi oikeudelle olleensa pelaamassa koripalloa porukassa, jossa oli sekä Espoossa että Helsingissä asuvia nuoria. Pelin jälkeen porukka oli mennyt ostamaan evästä Alepasta, jonka edessä he tapasivat syytetylle aiemmin tuntemattoman uhrin ja tämän ystävän.

Syytetty kertoi poliisikuulustelussa, että uhri ja ystävä olivat solvanneet porukan poikia. Ryöstöyritys tapahtui syytetyn mukaan hieman myöhemmin matkalla läheiselle bussipysäkille, ja sen tekijöinä oli syytetyn mukaan kolme hänelle tuntematonta porukan jäsentä.

Uhrin ja tämän ystävän mukaan ryöstön yritys tapahtui yllättäen sen jälkeen, kun uhri ja ystävä olivat porukan pyynnöstä lähteneet näyttämään, missä lähin bussipysäkki on.

Lautamiesten mukaan syytetyn versiota tapahtumista horjutti se, että hänen esitutkinnassa antama kertomus poikkesi oikeudessa kuullusta. Syytetyn tunnistamiseen liittyvät epävarmuudet lautamiehet katsoivat todennäköisyydeltään pieniksi.

Käräjäoikeuden tuomari puolestaan katsoi, että poliisi ei esitutkinnassa pyrkinyt selvittämään muiden paikalla olleen porukan jäsenten henkilöllisyyttä. Näin ollen oikeudessa ei voitu riittävän varmasti sulkea pois mahdollisuutta, että syytetty olisi seurannut tapahtumia sivusta.

Tuomari kiinnitti huomiota myös syytetyn nuoreen ikään ja siihen, että rikostuomio voi huomattavasti heikentää hänen opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksiaan.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä voidaan valittaa hovioikeuteen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut