Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Arvorakennusta kaupataan jälleen Vuosaaresssa – ollut tyhjillään jo vuosia

Arvorakennukset: Norsjön kartanolle koetetaan yhä löytää ostajaa.

Kaupunki kauppaa jälleen Nordsjön kartanoa Vuosaaren Itäreimarinkujalla. Kartano on ollut myynnissä aiemminkin, mutta tuloksetta. Se on ollut tyhjillään jo vuodesta 2015.

Nordsjön päärakennuksesta ja kivikellarista on ilmoitus julkisella huutokaupat.com -sivustolla ja jutun kirjoitushetkellä korkein tarjous oli 62 000 euroa. Huutokauppa jatkuu vielä reilun viikon. Maa-alue tulee ostajalle vuokralle pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

Ostohaluja voi hillitä se, että kartanon tontin käyttötarkoitus on määritelty asemakaavassa palvelurakennusten korttelialueeksi, jossa asumista ei sallita.

Kyseeseen tulevat toimintamuodot voivat olla ravintola, tilausravintola, juhla- tai tapahtumatila, näyttelytila, liiketila, bed and breakfast -tyyppiset majoituspalvelut, päiväkoti tai hoivapalvelut. Osaa tiloista voi käyttää myös toimistotiloina tai ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomaan tuotantoon.

Lisäksi ostajan pitää huomioida, että kartanoa ympäröivän historiallisen puistoalueen on säilyttävä kaikille kaupunkilaisille avoimena.

Myyjä eli kaupunki pidättää oikeuden hyväksyä tai hylätä korkein tarjous. Tarjouksen hyväksymiseen vaikuttaa tarjotun hinnan lisäksi toimintasuunnitelma.

Huutokauppamateriaalin liitteinä on myös kartanosta viime vuoden kesällä valmistunut kuntotutkimus. Raportissa kartanon eri osat, kuten sisätilat ja ja julkisivut arvioidaan asteikolle tyydyttävä–hyvä, mutta korjauksiin on silti varauduttava, sillä kartanon peruskorjaus tehtiin 1990-luvulla.

Kauppaan kuuluvan suojellun jääkellarin kunto on arvioitu välttäväksi ja kehotettu varautumaan sen peruskorjaukseen.

Kartanon nykyinen päärakennus on todennäköisesti peräisin 1800-luvun alkupuolelta. Arkkitehti Waldemar Aspelinin piirustusten mukainen laajennus valmistui vuonna 1897. Myös ympäröivä puisto on säilynyt 1800-luvun asussa, se on kunnostettu vuosina 2008–2010.

Helsingin kaupunki osti kartanon 1976. Kartanossa toimi päiväkoti vuoteen 2015. Kaupunki strategiansa mukaan myy rakennukset, joille sillä ei ole omaa käyttöä.