Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Yhdestä taloyhtiöstä voidaan saada 30 polkupyörää" – Helsingissä kiertävä keräysauto helpottaa tavarasta eroon pääsemistä: osa päätyy myytäväksi muun muassa Kaisaniemessä avattuun kauppaan

Lahjoittaminen: Keräysauto säästää luonnonvaroja, kun tavaroita saadaan uusiokäyttöön.

Tiia Saari on tyhjentänyt kellariaan ja löytänyt itselleen tarpeetonta tavaraa. Hän tuo ensimmäisten joukossa Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen keräysautolle astioita, vaatteita ja palapelin.

– Minulla oli kellarissa paljon kaikkea. Tämä on kyllä kätevää, keräysauton saapumisesta äidiltään kuullut Saari sanoo tyytyväisenä.

Lahjoitettavien vaatteiden ja esineiden toivotaan olevan siistejä ja hyväkuntoisia. Polkupyöriä ja elektroniikkalaitteita otetaan myös rikkinäisinä vastaan.

– Pyrimme verstaissamme kunnostamaan niistä mahdollisuuksien mukaan myyntikuntoisia, ja aina sitten varaosiakin pystytään hyödyntämään, jos ei koko tuotetta, Kierrätyskeskuksen palvelupäällikkö Satu Mäkinen kertoo.

Keräysauton kuljettaja Hannu Siippola ottaa Pohjois-Haagan Poutunkujalla lahjoittajalta polkupyörän vastaan ja kertoo, että noutopalvelussa "voidaan saada yhdestä taloyhtiöstä 30 polkupyörää".

Lähistöllä asuva nainen tuo toiseen keräysautoon television, jolle hänellä itsellään ei ole enää käyttöä.

– En laita roskiin semmoista tavaraa, mikä on minun mielestäni hyvää. Olen pari kertaa myynyt kirpputorilla. Ihan hauskaa, mutta tällä tavalla pääsee helpommalla.

Mikroaaltouuninsa lahjoittava Mikael Långbacka uskoo kierrätyksen tulevan kaikille tärkeämmäksi, kun ilmastonmuutoksesta tulee huolestuttavia uutisia.

Palvelupäällikkö Satu Mäkinen kertoo jo seitsemänä syksynä järjestetyistä keräyskierroksista, että jokaisella lahjoituksella on merkitystä.

– Viime syksynä keräysautollamme kävi yli 5 000 pääkaupunkiseutulaista, ja lahjoitettujen tavaroiden ansiosta säästimme lähes puoli miljoonaa kiloa kiinteitä luonnonvaroja. Hiilipäästöjä vältettiin 170 000 kiloa, Mäkinen tietää.

Moni antaa tavaraa pois ennen muuttoa. Kuukauden päästä muuttava Leena tuo keräysautolle hyväkuntoisia tekstiilejä.

Käytöstä poistettavat tekstiilit Kierrätyskeskus toimittaa Paimioon jalostuslaitokselle. Kankaita kierrätetään myös valmistamalla niistä Plan B -uusiotuotteita.

Kun keräysautot siirtyvät Ida Aalbergin tielle, lahjoittajia on jonoksi asti. Dvd-levyjä ja pari kirjaa tuova Sari Väisänen kertoo vinkanneensa palvelusta myös äidilleen.

Keräysautolla käy monia ikäihmisiä. Kihartimensa kierrättävä Eila sanoo ihanaksi sitä, että auto kiertää alueella.

– Kun itsellä ei ole autoa, niin julkisilla on vähän hankala raahata näitä minnekään. Tämä on minusta kyllä tosi hieno palvelu.

Kun keräysautojen kierros jatkuu Lassilaa kohti, kyydissä on kahdelta paikalta lahjoituksina saadut noin 150 erikokoista tavaraerää. Tavarat myydään Kierrätyskeskuksen verkkokaupassa ja myymälöissä, joista kymmenes avattiin äskettäin Kaisaniemessä.

Vuodessa uusiokäyttöön ohjataan neljä miljoonaa tuotetta, joista saatuja myyntituottoja käytetään muun muassa ympäristökasvatukseen ja työllistämiseen.

Keräysauton aikataulu: www.kierratyskeskus.fi