Maksuttomassa iltapäiväkerhossa opetellaan pelien tekemistä – kerhot vastaavat nyt entistä paremmin lasten toiveisiin 

Suutarilan ala-asteen luokkahuoneessa pohditaan tiistai-iltapäivänä, millä komennolla vihollinen saadaan jahtaamaan itseluodun pelin hahmoa.

Ohjelmointikerhon ohjaaja Jenna Tuominen neuvoo raahaamaan oikean komentopalikan Scratch-ohjelman valikosta ja määrittelemään sille vauhdin. Kerholaiset käynnistävät pelin ja ruutujen äärestä kuuluu onnistumisen kiljahduksia.

Niki Konttorin luomassa minipelissä merihirviö jahtaa sukeltajaa. Konttori hihkuu ohjatessaan sukeltajaansa karkuun.

– Halusin tähän kerhoon, sillä halusin tehdä videoita ja pelejä, ja pelata niitä, Konttori kertoo pelin päätyttyä.

Ohjelmointikerho on yksi Suutarilan ala-asteella tarjottavista maksuttomista iltapäiväkerhoista.

Kerhon järjestäjänä toimii Helsingin yliopiston Tiedekasvatuksen LUMA-tiedeluokka Linkki yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Vastaava kerho käynnistyy myös Tapanilan alakoulussa.

Kyse on Harrastamisen Suomen mallista, jossa 3.–9. luokkalaisille oppilaille järjestetään maksutonta toimintaa koulupäivän yhteydessä.

Uutta tämä ei ole kouluissa, Suutarilassakin on aiemmin toiminut ulkopuolisten seurojen ja yhdistysten kerhoja. Tänä lukuvuonna kerhotarjontaa on Helsingin kouluissa entistä enemmän ja tarjonta on monipuolistunut.

Harrastusryhmiä on kaikkiaan 250 ja toimintaa on jokaisessa peruskoulussa.

Kerhot pyrkivät vastaamaan entistä paremmin lasten ja nuorten toiveisiin, joita kartoitettiin laajassa kyselyssä. Helsingissä lasten ja nuorten harrastustoiveita olivat muun muassa parkour, kuvataide, elokuva, animaatio, teatteri, ruuanlaitto, koodaus, pelisuunnittelu, robotiikka ja eläinharrastus.

Lasten toiveiden mukaisesti ohjelmointikerhon lisäksi Suutarilan ala-asteella pyörähtää käyntiin elokuva ja animaatiokerho.

Koulupäivän jälkeisen harrastustoiminnan kehittämisellä halutaan tuoda mielekästä tekemistä iltapäivään ja pyhittää iltoja perheiden yhteiselle ajalle. Maksuton toiminta tuo harrastukset myös kaikkien saataville.

Tiistaina ensimmäistä kertaa kokoontuneessa ohjelmointikerhossa oltiin yksimielisiä siitä, että iltapäivä ja oma koulu on hyvä hetki ja paikka harrastukselle.

– Kotona tekisin läksyt, katselisin telkkaria tai pelaisin, Juhani Erälaukko kertoo iltapäiviensä kulusta kotona.

Osa oli käynyt välissä kotona välipalalla ennen kello 14.30 alkavaa kerhoa.

5.-luokkalainen Benjamin Lipponen pohtii, tuleeko päivästä liian pitkä, kun koulupäiväkin päättyy iltapäivän puolella.

Eräs kerholaisista kertoo ohjelmointikerhon löytyneen päättyneen koripalloharrastuksen tilalle.

Iiris Niemelle ohjelmointikerho on yksi harrastus muiden joukossa.

– Harrastan tanssia, futista, partiota ja pianonsoittoa, Iris listaa ja kiiruhtaa ohjelmointikerhosta kotiin ja kohti tanssitreenejä.

12–18-vuotiaille

Maksuttomia kursseja ja tapahtumia

Maksuttomia kursseja 8–12-vuotiaille löytyy Operaatio Pulssi! Pohjoisen kautta. Tarjolla on muun muassa mangapajaa, koirakahvilaa, liikunnallisia harrastusryhmiä, kokkaus- ja lyhytelokuvakursseja. Toimintaa on Jakomäessä, Malmilla, Maunulassa, Oulunkylässä, Pakilassa, Paloheinässä, Pukinmäessä, Puistolassa, Suutarilassa, Tapanilassa, Tapulikaupungissa ja Torpparinmäessä. Osallistuminen ei vaadi erityistaitoja. Osalle kursseista on ennakkoilmoittautuminen.

Lue lisää kursseista ja tapahtumista: nuorten.helsinki/tekemista-ja-paikkoja/operaatio-pulssi/

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut