Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

THL:n selvitys: Joka kymmenes ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä ei yltänyt lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen toukokuussa

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömäärä on kasvanut hieman. Joka kymmenes ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä ei yltänyt lakisääteiseen henkilöstömitoitukseen toukokuussa. Asia käy ilmi THL:n Vanhuspalvelujen tila -seurannasta.

Vanhuspalvelulain uudistus tuli voimaan 1. lokakuuta 2020. Lähi- ja sairaanhoitajien määrä ei ole noussut sen jälkeen, vaikka lisähoitajien palkkaamiseen on annettu tarvittava rahoitus.

Kasvu on sen sijaan kohdentunut hoitotyötä avustavaan henkilöstöön.

– Yksikköihin palkataan edelleen pääasiassa avustavaa työvoimaa. Tämä auttaa olemassa olevan hoitohenkilöstön työn kohdentamisessa tehokkaasti asiakastyöhön, mutta henkilöstömitoituksen lopulliseen tavoitteeseen 0,7 ei tällä keinolla ole mahdollista päästä, sanoo tiedotteessa THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

Seurannan tiedot kerättiin kolmen viikon aikana viime toukokuussa. Edellinen vastaava seuranta tehtiin marraskuussa 2020. Mitoituksen alittaneiden yksiköiden määrä lisääntyi neljä prosenttiyksikköä marraskuusta.

Valvontaviranomaiset käyttävät seurantatietoja vanhuspalvelulain toteutumisen valvonnassa.

Henkilökunnan määrän taustalla ovat usein rekrytointiongelmat. Marraskuussa neljäsosa vastaajista ilmoitti toimivansa vajaalla henkilöstöllä, jos ammattilaisia ei saada palkattua.

– Oletettavasti rekrytointitilanne ei ole marraskuusta helpottunut. Koronaepidemia on vaikeuttanut henkilöstön saatavuutta vanhuspalveluihin edelleen, sanoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo.

– Tilanne on huolestuttava, koska jatkuessaan rekrytointiongelmat saattavat pakottaa yksiköt laskemaan asiakasmääriään, jotta lakisääteinen mitoitus saavutetaan. Tarvitaan nopeita toimia henkilöstön saatavuuden parantamiseksi, Kehusmaa jatkaa.

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitus nousee lain mukaan asteittain. Seuraavan kerran mitoitus nousee 1. tammikuuta 2022. 1. huhtikuuta 2023 henkilöstömitoitus on 0,7 työntekijää asiakasta kohti.

THL:n Toteutunut henkilöstömitoitus -tietokannassa voi tarkastella minkä tahansa kunnan ja toimintayksikön mitoituksen kehittymistä. Tietokannassa on julkaistu tiedot marraskuun 2020 ja toukokuun 2021 seurannasta.