Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouluallerginen häirikkö kasvoi opettajaksi – Tero Laukkasen mielestä ravintola-alan työvoimapula on itse aiheutettua: "Eivät opiskelijat käyttäydy omituisesti, vaan me aikuiset"

Palkittu: "Jos joku sanoo, että virka-aika meni, halvaannun".

Stadin ammattiopistossa työskentelevä ruokatuotannon opettaja Tero Laukkanen piti jo pelkkää ehdokkuuttaan ravintola-alan ammattilaisia palkitsevassa Pro-gaalassa epätodellisena.

Viime viikolla pidetyssä palkitsemisgaalassa todistettiin, että itseään kouluallergiseksi häiriköksi kutsuva alan ammattiopettajakin voi onnistua.

– Olin niin tunnevyyöryssä, kun pidin puhetta. Itkinkin, kommentoi Laukkanen voittoaan heti Finlandia-talolla pidetyn gaalaillan jälkeen.

Palautevyöry häkellytti ja herkisti alalla kollegoidensa keskuudessa arvostettua Laukkasta.

Laukkanen haluaa osoittaa erityisen kiitoksen Helsingin kaupungille ja entisille sekä nykyisille rehtoreille, että he ovat "jaksaneet" miestä.

– Nyt minä puhuttelen rehtoreita ja kouluviraston päälliköitä. Roolit ovat muuttuneet toisinpäin, Laukkanen hymyilee.

Tässä on monella peiliin katsomisen paikka.

– En pidä itseäni minään opettajan perikuvana, päinvastoin. Olen rämpinyt kaikki ojanpohjat, pohti Laukkanen palkitsemisgaalan finalistien esittelyssä.

Laukkasen on oman kokemuksensa mukaan helppoa kohdata aidosti asiakkaansa eli opiskelija.

–  Opiskelija on asiakkaamme, se meidän opettajien pitäisi ymmärtää. Ilman opiskelijoita meillä ei ole työtä, Laukkanen muistuttelee.

Ruokatuotannon opettajalta edellytetään Laukkasen mukaan kykyä esittää kiinnostavasti niin velouté-kastikkeen kuin lohikeiton ydin. Sekään ei riitä nykypäivänä, vaan myynnin ja markkinoinnin osaaminenkin on hallittava.

– Opiskelija päättää, ostaako ajatuksen, syntyykö dialogia ja soppaa. Meiltä loppuu kokki- ja tarjoilijapula, kun asiat on myyty ja markkinoitu oikein, Laukkanen täräyttää.

Kokkien työvoimapula on hänen mielestään itse aiheutettua – sitä eivät ole aiheuttaneet yksin opettajat, vaan kaikki ne alan ihmiset, jotka eivät ymmärrä, saati osaa käsitellä nuoria. Autoritaarinen ote ei hänestä ole tätä päivää.

– Olemme keskustelleet paljon keittiömestareiden kanssa siitä, miten tämän päivän opiskelijaa pitää kohdella ja ohjata. Minulle on sanottu, että 'opiskelijat käyttäytyvät nykyisin niin omituisesti', mutta minun mielestäni me aikuiset käyttäydymme oudosti nuoria kohtaan.

Nuorella on Laukkasen mukaan oikeus tehdä virheitä, hän on oppimassa työelämän pelisääntöjä.

– Toki täytyy moittia, jos se on tarpeen, mutta hyvällä ymmärryksellä saavutamme parempia tuloksia, Laukkanen latelee.

Tuore Pro-voittaja uskoo esimerkin voimaan: hän on valmis opettamaan ja auttamaan opiskelijoita muulloinkin kuin päivävuorossa.

Tietämystään siitä, millaista työelämässä tänä päivänä on, hän käy täydentämässä työelämäjaksoilla, joilla on päässyt aikoinaan muun muassa Chez Dominiquen keittiöön.

– Sellaisen harjoittelun jälkeen ymmärtää aidosti työelämän pelimerkit. Ymmärrän, millainen on se tunne, etten selviä päivän töistä. Minun on helppo samaistua, kun pienet pekat ja pirjot menevät vastaavalle työssäoppimisen jaksolle, ja pystyn pitämään heidän puoliaan, Laukkanen kuvailee.

Koulutusjärjestelmää pitäisi tarkastella kriittisesti, hän painottaa.

– Jos opettajat katoavat työpaikalta puoli neljältä, on turha ihmetellä, miksi opiskelijat eivät valitse tutkinnonosaa, jossa tehtäisiin vuorotyötä.

Isolla osalla alan opettajista ei Laukkasen mukaan ole kokemusta ilta- ja viikonlopputyöstä. Se on kuitenkin bisneksen teon kannalta välttämätöntä.

– Jos joku sanoo, että virka-aika meni, halvaannun. Ei meillä voi olla virka-aikaa käytössä, kun tehtävämme on kasvattaa osaajia. Haluan pöllyttää näitä asioita – tässä on monella peiliin katsomisen paikka.

Pro-gaala on ravintola- ja ammattikeittiöiden valtakunnallinen palkitsemisgaala. Pro-gaalan järjestävä Omnipress on osa Mediatalo Keskisuomalainen -konsernia, johon myös Helsingin Uutiset kuuluu.