Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häämöttääkö koronaloppusuora jo? Hallitus arvioi, milloin raskaimmista rajoituksista luovutaan, mutta hätäjarrukin vielä mahdollinen

Valtakunnallisista koronarajoituksista ja kattavista suosituksista saatetaan Suomessa luopua jo lokakuun puoliväliin mennessä, tiedotti valtioneuvosto maanantaisen istuntonsa jälkeen. Elo-syyskuun vaihteessa tehdyn arvion mukaan tuolloin voitaisiin nimittäin olla tilanteessa, jossa 12 vuotta täyttäneistä väestöstä on rokotettu 80 prosenttia.

Hallitus on asettanut tavoitteeksi, että kun 80 prosenttia rokotusikäisistä on rokotettu kahteen kertaan tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa rokotukset, raskaimmista rajoituksista luovutetaan.

Hallituksen maanantaina julkistaman uuden hybridistrategian toimeenpano aloitetaan kuitenkin asteittain jo ennen 80 prosentin rokotuskattavuutta.

Uudessa strategiassa ei enää ole mukana alueellisia epidemiavaiheita eikä niihin liitettyjä suosituksia. Tähän asti alueelliset suositukset ovat perustuneet siihen, onko alueen katsottu olevan perus-, kiihtymis- vai leviämisvaiheessa.

Hallituksen mukaan nyt on aika siirtyä aikaisempaa suppeampiin rajoituksiin, jotka kohtelevat eri aloja mahdollisimman yhdenvertaisesti suhteessa riskiin.

Lähtökohtaisesti yhteiskunnan eri toimintoja ei hallituksen mukaan enää rajoiteta. Jos tartuntaryppäitä esiintyy, hallitus suosittelee rajoittamaan vain suuren riskin toimintoja. Kohtuullisen riskin toimintoihin suositellaan kohdennettuja suosituksia ja pienen riskin toimintoja ei suositella rajoitettavaksi lainkaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi maanantaina taulukon, jossa linjataan eri tilaisuuksien ja toimintojen riskitasoa.

Hallitus jatkaa koronapassin valmistelua. Koronapassin käyttöönotto tarkoittaisi, että sen haltija voisi poiketa alueella voimassa olevista rajoituksista.

Vaikka rajoituksia nyt höllennetään, hallitus ei täysin poissulje rajuja valtakunnallisiakaan toimia vaan on rakentanut toimintasuunnitelmaansa valtakunnallisen hätäjarrun. Sitä voidaan käyttää, jos koronatilanne räjähtää käsiin eivätkä alueelliset toimet eivät riitä hillitsemään tartuntojen kasvua.