Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingistä hävisi nopeasti useita harvinaisia ravintoloita – tilalle suomalaisten rakastamia ruokia

Helsingin ravintolakartalta on hävinnyt tänä vuonna useita harvinaisia maita. Kontulassa lopetti Ravintola Uzbekistan ja Vallilassa venezuelalainen Coco Grill. Alunperin Coco Grill perustettiin vuonna 2014 Roihuvuoreen. Ravintola Uzbekistan ennätti toimia alle kaksi vuotta.

Perulaista ruokaa Kampissa tarjonneen Cevicherian verkkosivut ovat vielä auki, mutta puhelinummero ei ole ollut käytössä pitkään aikaan. Helsingissä ei ole ilmeisesti enää myöskään jamaikalaista ravintolaa.

Coco Grillin tilalle avattiin nepalilainen. Maan keittiön uosiosta kertoo se, että vastaavanlaisia lienee Helsingissä useita kymmeniä.

Ravintola Uzbekistanin paikalle taas Antaya. Kabob-lihalajitelman, shourpa-keiton ja chichak-salaatin tilalla tarjotaan nyt hiiligrillissä valmistettua välimerellistä ruokaa. Turkkilaisen grilliruoan, kuten kebabvartaiden lisäksi tarjolla on verkkosivujen mukaan salaatteja, pastoja, pizzoja ja hampurilaisia.

Kreikkalaisten ravintoloiden kato jatkuu. Viime vuosina ovat lopettaneet Ravintola Minos Kampissa, El Greco Ludviginkadulla, Alppiharjun Going Greek ja Herttoniemen Akropolis. Jäljellä ovat enää Alppiharjun Zorbas, Herttoniemenrannan Thalassa ja Kampin Gran Delicato.

Yli 40 vuotta toimineen Zorbasin nykyinen yrittäjä Naresh Shrestha sanoi Helsingin Uutisissa (HU 25.8.), ettei kreikkalainen ravintola pysty välttämättä kilpailemaan halvimmalla mahdollisella hinnalla kalliimpien raaka-aineiden vuoksi.

Harvinaisempiin ruokakulttuureihin voi tutustua erityisesti lähiöissä.

Vuosaaren erikoisuus on Ravintola Hansini. Se myy pizzan ja kebabin ohella srilankalaista ruokaa. Annosten tyyli on tuttua intialaisista ja nepalilaisista ravintoloista. Mutton Biriyani sisältää mausteista lammasta, kasviksia ja basmatiriisiä.

Helsinki oli hetken aikaa ilman afganistanilaista ravintolaa, kun Lauttasaaren ja Malmin ravintolat lopettivat toimintansa. Tilanteeseen tuli muutos elokuussa, kun afganistanilaiseen ja iranilaiseen ruokaan erikoistunut Antares avautui Kontulan ostoskeskuksessa.

Aasialaisilla ravintoloilla on käynnissä uusi hyvin voimakas buumi. Arkisempien paikkojen lisäksi suunta on ollut yhä enemmän kohti fine dining -elämystä. Meksikolaiset ovat olle e t trendi pari vuotta.

Afrikka nousee esiin yhä selkeämmin. Omat ravintolat löytyvät muun muassa egyptiläiselle (El Karim, Käpylässä), etiopialaiselle ( Addis Ethiopian Food Vallilassa ja Triplassa) sekä senegalilaiselle ruoalle ( Fast Food Dakar Sörnäisissä).

Aiemmin Helsingissä on ollut myös somalialainen kahvila ja gambialainen ravintola.