Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sauli Niinistön kantaravintola selvisi koronasta – "Kuluneet pari viikkoa ovat vilkastuneet selvästi"

Messenius: Sottuleipä ja juoksuaskeleet pelastivat kortteliravintolan. Kanta-asiakkaisiin on kuulunut myös Sauli Niinistö.

Valkoiset liinat. Tuttavallinen tunnelma. Hyvä ruoka: aidot raaka-aineet, käsin tehtyä, muttei piperrystä. Jotakuinkin näin kuuluu aidon ranskalaisen kortteliravintolan, bistron määritelmä. Paitsi, että nyt ei olla muilla mailla, vaan Töölössä.

Taka-Töölön Kosmokseksikin tituleerattu Messenius on paitsi oman korttelin myös kulttuuriväen paikka. Kanta-asiakaita ovat vuosien saatossa olleet niin Salman Rushdie, Matti Pellonpää kuin Sauli Niinistö.

Vesivahinko tuhosi klassikkoravintolaa Helsingissä – kuva: vuokralainen juoksutti kylmää vettä kotinsa viilennykseksi

Kääntäjä Arto Häilä toi ruokavieraaksi Saatanallisista säkeistä tunnetuksi tulleen kirjailija Rushdien, jolle Iranin ajatollah Ruhollah Khomeini oli langettanut fatwan, kuolemantuomion. Kaksikon ruokarauhan turvasi ovella suojelupoliisi. Käynneistä muistuttaa omakätinen kiitos seinällä.

Näyttelijä Pellonpää asusteli lähistöllä Kaurismäkien toimistolla ja kävi joskus suihkussa ravintolan kellarin sosiaalitiloissa.

Kansanedustaja Sauli Niinistö kävi puolestaan pelaamassa shakkia. Myös toinen Niinistö, nykyinen Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistö, kuuluu paikan kanta-asiakkaisiin.

Eduskunnan läheisyys on aina näkynyt asiakaskunnassa – samoin Husin, THL:n ja Kelan, vaikka korona on harventanut palavereja.

Helsingistä hävisi nopeasti useita harvinaisia ravintoloita – tilalle suomalaisten rakastamia ruokia

Sottuleipä. Se oli yksi Messeniuksen pelastus koronassa. Ravintoloitsija ja keittiön hengetär Nina Kaukonen sanoo, että ”jaloillaan ollaan taas”.

– Viimeksi kuluneet pari viikkoa ovat vilkastuneet selvästi.

Koronan aikana ravintola oli auki ja myi ulos noutoruokaa.

– Itse juostiin myös lähikortteleihin sen minkä ehdittiin. Mukavampaa olisi toki ollut, jos asiakkaat olisivat saaneet tulla tänne.

Lyhennetyllä listalla olivat päivittäin vaihtuva keitto, salaatteja ja sottuleipä. Mikä ihmeen sottuleipä?

– Kylmä leipä, jossa oli vähän kaikenlaista – muun muassa pekonia. Oli siitä myös kasvisversio.

Nyt lista on taas perinteinen. Saaristolaislautanen on yksi suosituimpia. Löytyy kateenkorvaa ja rydbergin pihviä. Päivän keitto voi olla proosallisesti lihakeitto. Viime viikon kasvisruoassa oli kvinoaa ja sieniä.

Herkkutatteja suorastaan tulvii keittiöön. Kaukosen ja hänen miehensä Harri Lahtisen lisäksi kolmantena osakkaana oleva Johanna Rekola on intohimoinen sienestäjä ja kantaa taajaan saaliita keittiöön.

– Omilla sienillä pärjätään yli talven. Kantarelleja ei olla vielä saatu, mutta ne ovat jo tuloillaan, vakuuttaa Kaukonen. Hän paistaa ja pakastaa sadon.

Kamsarr Mbaye perusti Helsinkiin senegalilaisen ravintolan – "Suomi on täynnä mahdollisuuksia niille, jotka haluavat yrittää"

Sienten jälkeen seuraavat muut satokauden tuotteet, kun hirvi- ja peurajahti alkaa.

– Rakkaudesta ruokaan. Emme tee tätä sitä varten, että tulisimme miljonääreiksi.

Itse tila on kuten ennen – tai sanotaanko, että jos muutoksia tehdään, niitä ei huomaa.

– Erityisesti haluaisin nostaa hattua Maurille, Kaukonen sanoo ja tarkoittaa Mauri Sinisaloa, joka isännöi paikkaa 37 vuotta ennen häntä.

Herra Messeniusta ei täällä ole ollut. Ravintola ja katu saivat nimensä historian professori Johannes Messeniuksesta (1580-1636), joka joutui hovijuonittelujen uhriksi ja passitettiin perheineen 20 vuodeksi Kajaanin linnaan.

Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"

Legendaarinen Sivuraide-ravintola palaa Kurviin – näin käy jättipizzan hinnalle

Harvinainen jälkiruoka palaa helsinkiläisen ravintolan listalle – "Kun paikka tuli myyntiin, haaveeni täyttyivät"

"Suomen kallein ravintola" poltti 6 miljoonaa euroa Helsingin keskustassa – nyt sen paikalle aukeaa harvinaisuus