Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläinen taloyhtiö kielsi ravintolalta telkkarin ja pelikoneet vuonna 1964 – kyyti kylmää myös 1980-luvulla: "Sylki kaikki rahat ulos" 

Kun 1937 perustettu Messenius vaihtoi omistajaa kesällä 1964, taloyhtiö saneli ehtoja uudelle yrittäjäpariskunnalle Sture ja Irene Nymanille. Pelikoneet ja televisio kiellettiin vuokrasopimuksessa.

Televisio oli uusi vielä Tokion olympialaisten aikaan. Herättikö se enemmän melua vai kateutta?, voi nyt miettiä. Kanavia näkyi Helsingissä vain Suomen TV, Tesvisio ja Tallinnan TV.

Pelikone oli tuolloin muodikas flipperi. Nuorison suosima laite sai lähteä. Taloyhtiö ei myöskään sallinut tiskiltä tapahtuvaa makeisten, jäätelön, tupakan yms. vähittäiskauppaa.

Legendaarinen Sivuraide-ravintola palaa Kurviin – näin käy jättipizzan hinnalle

Aiemmin Nymanit olivat työskennelleet Königissä ja Kulosaaren Casinossa. Anniskelulupia heille ei kuitenkaan heltynyt ennen kuin 1968 eli juuri ennen keskioluen vapautumista kaikissa kahviloissa.

1980 jälkeen seuraavien omistajien aikana televisio palasi kabinettiin ja oven pieleen tuli yksikätinen rosvo.

– Yhtenä päivänä se sylki kaikki rahat ulos. Kun Raha-automaattiyhdistys (nyk. Veikkaus) vaati palauttamaan yli 200 markan menneen summan, käskin viedä koneen pois, entinen ravintoloitsija Mauri Sinisalo muistelee.

Televisiolle kävi vielä köpelömmin.

– Kansaneläkelaitoksen (Kelan pääkonttori vieressä) porukkaa oli kabinetissa, kun kaksi miestä tuli sisään ja sanoi, että he vievät laitteen huoltoon. Kelan porukka auttoi vielä ovissa. Sinne meni, eikä uutta hankittu, muistelee eläkepäiviään muun muassa Hauhon sienirikkaissa maisemissa viettävä Sinisalo. Hän on yhä Makkaraklubin taloudenhoitaja.

"Suomen kallein ravintola" poltti 6 miljoonaa euroa Helsingin keskustassa – nyt sen paikalle aukeaa harvinaisuus

Makkaraklubi on osa Messeniuksen historiaa. Raavaiden miesten yhdistys on pitänyt sitä kantapaikkanaan ja siellä on julkaistu vuotuiset Makkaramestarit.

Martipäivänä 1993 klubin kuudenneksi Makkaramestariksi nimitettiin alivaltiosihteeri Martti Ahtisaari, maaliskuussa 1994 hänestä tuli ensimmäinen suoralla kansanvaalilla valittu presidentti ja vuonna 2008 rauhan nobelisti.

Oikaisu 10.9. kello 12.30: Vuonna 1964 Helsingissä näkyi kolme tv-kanavaa: Suomen TV, Tesvisio ja Tallinnan TV. Lisäksi Suomen TV:llä näkyi Mainos-TV.   Jutussa luki virheellisesti että Helsingissä näkyi vain Suomen TV ja Tallinnan TV.

Sauli Niinistön kantaravintola selvisi koronasta – "Kuluneet pari viikkoa ovat vilkastuneet selvästi"

Asiakkaat varastavat ravintoloista ihan mitä vain – Helsinkiläisessä ravintolassa yksi olutlasi on niin houkutteleva, että sen pantiksi asiakkaan kenkä nostetaan kattoon

Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"