Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitäisikö opettajia houkutella lähiöiden kouluihin rahalla? Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar valmis poikkeuksellisiin toimiin: "Työskentelyn erityishaasteet voisivat näkyä palkassa"

Asuinalueiden välille on revennyt Helsingissä iso kuilu. Jollain alueilla lapsiperheistä yli kolmannes saattaa olla toimeentulotuen piirissä, ja sosioekonomiset ongelmat näkyvät myös kouluissa. ”Koulushoppailua” eli mahdollisimman hyvän koulun valitsemista eivät harrasta Helsingissä vain perheet, vaan myös opettajat.

Kasvatuksen ja koulutuksen elokuussa aloittanut apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) sanoo, että on vain luonnollista, että opettaja valitsee niin sanotun hyvän alueen koulun, jossa työn kuormittavuus on todennäköisesti matalampi.

Razmyarin mukaan olisikin aika miettiä, pitäisikö vaativamman oppilasaineksen ja työympäristön valitsevalle opettajalle maksaa Helsingissä parempaa palkkaa.

– Työskentelemisen erityishaasteet voisivat näkyä palkassa kannustimena.

Razmyarin mukaan positiivisen diskriminaation määräraha ei yksinään tasaa alueiden eroja. Kouluihin on vaikea saada esimerkiksi koulupsykologeja, sillä työ on raskasta ja psykologi voi työllistyä paljon paremmalla palkalla yksityiselle puolelle.

Vieraskielisten asukkaiden osuus ylitti 40% kahdella alueella Helsingissä, joissain kaupunginosissa osuus yhä hyvin pieni – "Ei ole ainoa mittari alueiden eriytymisessä"

Razmyarin mukaan sosioekonomisesti heikommille alueille on rakennettu arkkitehtonisesti hienoja kouluja ja päiväkoteja, mikä onkin upeaa.

– Mutta vaikka kuoret ovat kunnossa, niin jos tekijöitä ei ole, ollaan pulassa.

Razmyarin mukaan toimiala on hahmotellut myös mallia, jossa pitkän uran tehnyt opettaja voisi siirtyä vaativamman alueen kouluun, jossa hänen kokemuksensa olisi erityisen hyödyllinen. Samalla kokenut opettaja voisi opastaa ja tukea juuri alalle tulleita kollegoitaan, jotta he eivät säikähdä ja vaihda alaa heti kättelyssä.

Myös varhaiskasvatuksessa kärsitään edelleen opettajapulasta.

– Varhaiskasvatuksessa olisi tärkeää valmistaa, että aloituspaikkoja on riittävästi, eikä koulutuksella tehdä aluepolitiikkaa, sanoo Razmyar.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että varhaiskasvatuksen opettajia ei pidä kouluttaa kaukana Helsingistä vain siksi, että maakunnissakin olisi tarjolla korkeakouluopetusta, kun kovin tarve työvoimalle on pk-seudulla.

Tuore selvitys: Perhetaustan vaikutus oppimistuloksiin on kasvanut 2000-luvulla – Vanhempien varallisuus näkyy jo varhaiskasvatuksessa

Myös lakimuutokset lisäävät pulaa korkeasti koulutetusta henkilökunnasta. Tästä syksystä alkaen Suomessa kokeillaan 5-vuotiaasta alkavaa kaksivuotista esiopetusta. Razmyar sanoo, että Helsingissä toimiviin 40 kokeilupäiväkotiin on varhaiskasvatuksen opettajia ja sosionomeja saatu hänen tietojensa mukaan hyvin.

Razmyar satsaisi lisäksi vieraskielisen työvoiman lisäkouluttamiseen varhaiskasvatuksen tehtäviin, koska halukkuutta alalle löytyy, mutta esimerkiksi kielitaito ei vielä ihan riitä. Hieman puutteellisella kielitaidollakin voi kuitenkin olla lisäkäsinä päivähoidossa. Razmyar muistuttaa, että myös varhaiskasvatuksen piirissä olevista helsinkiläislapsista pian neljäsosa on maahanmuuttajataustaisia.

Ainutlaatuinen projekti alkoi Helsingissä – naiset opiskelevat ala-asteella lapset sylissään

Razmyarin avaus opettajien kovemmista palkoista Helsingin vaikeammilla alueilla on raikas ja rohkea

Helsingin korkeasti koulutetut keskittyvät yhä vahvemmin samoille asuinalueille – näitä kaupunginosia he suosivat

Uudet luvut Kelalta: Jopa kolmasosa asumistuista maksetaan vieraskielisille

Kielitaidoton voi jäädä kotiin jopa 25 vuodeksi – Natalia Sidorova auttaa maahanmuuttajia työllistymään, ja yksi seikka nousee silloin yli muiden