Loppuvatko juhlat? – Koronarajoitukset hiljensivät yli satavuotiaan seurantalon Malmilla

Yhdistys: Koronarajoitukset hiljensivät yli satavuotiaan seurantalon. Tulevaisuus on edelleen epävarma. Yhdistys haluaa pitää Solhemin vuokrattavana juhlatilana.

Kirkonkyläntien varrella sijaitsevan seurantalo Solhemin omistava yhdistys ajautui taloudellisiin vaikeuksiin koronarajoitusten vuoksi.

Seurantalosta loppui rajoitusten vuoksi lähes kaikki toiminta toissakeväänä, mikä taas merkitsi vuokratulojen menetystä taloa ylläpitävälle yhdistykselle. Solhemin omistaa ruotsinkielinen nuorisoseura Malm Svenska Ungdomsförening.

– Meillä ei ollut yhtään säästöjä ja rakennuksen ylläpitokulut ovat yli 2 000 euroa kuussa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Erja Lindfors.

Erityisesti talven lämmityskulut ovat kovat. Vuonna 1913 rakennetun hirsitalon lämmöneristys ei ole kovin hyvä. Kunnostustarpeita on myös. Salin valaistusta pitäisi parantaa ja tuolit kunnostaa.

Solhemia on viime vuosina vuokrattu erilaisille yhdistyksille kokouksia, tapahtumia ja kerhotoimintaa varten. Merkittävin tulonlähde on ollut viikonloppujen yksityiset vuokraukset.

– Normaalisti täällä vietetään syntymäpäivä- tai hääjuhlia lähes joka viikonloppu kesäkaudella. Viime vuonna viikonloppuna pidettäviä juhlia oli kolme, Lindfors kertoo tilanteesta.

Aiemmin paikka on ollut suosittu juhlatila, osin edullisen vuokrahintansa vuoksi. Sadan hengen ruokailuun sopivan historiallisen juhlatilan on saanut viikonlopuksi käyttöönsä 550 eurolla.

Vuokraustoiminnan lisäksi yhdistys järjestää Solhemissä erilaisia harrastuskerhoja ja tapahtumia omille jäsenilleen. Rakennuksessa toimii myös Norr om Stan -yhdistys. Rakennuksen toisessa kerroksessa on vahtimestarin asunto.

Ruotsinkielisen nuorisoseuran hallitus on kuluneen vuoden aikana joutunut pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja selvitäkseen tilanteesta. Yksi toimenpide oli varainkeruukampanjan järjestäminen. Kesän aikana toteutettu kampanja näkyi paitsi Solhemin julkisivulle ripustetussa banderollissa niin myös sosiaalisessa mediassa. Yksityisten ihmisten lahjoituksina kertyi yli 4000 euroa.

Yhdistys sai opetusministeriön myöntämää koronatukea 5 000 euroa. Yhdistys on ottanut myös lainaa.

Tilavuokrausten osalta päättynyt kesä ja alkanut syksy näyttävät paremmalta kuin vuoden takainen tilanne. Solhemin salissa on tanssittu taas kesähäitä ja joitakin varauksia viikonloppujuhliin on syksylle.

Lindfors muistuttaakin, että kokoontumisrajoitukset eivät koske enää yksityisiä juhlia.

– Yksi vaihtoehto on se, että vuokraamme 1. kerroksen salitilan ulkopuoliselle taholle. Se ei ole toivottava vaihtoehto, mutta parempi kuin koko talon myyminen.

Yhdistyksen tahtotila on pitää Solhemin juhlasali vuokrattavana tilana.

Solhemin vaiheita

Sotavankeja ja huutokauppoja

Ruotsinkielinen seurantalo Solhem rakennettiin talkoilla vuonna 1913 nuorten kokoontumispaikaksi Erik von Rettingin lahjoittamalle tontille. Tuolloin valtaosa alueen asukkaista oli ruotsinkielisiä.

Alkuvuosinaan, Venäjän vallan aikana, Solhem toimi juoksuhautoja kaivavien kiinalaisten sotavankien majoituspaikkana.

Sota-aikana (1939–45) Solhem toimi kenttäkeittiönä Helsingissä oleville sotilaille.

1990-luvulla Solhemin 1. kerros oli vuokrattu huutokauppaliikkeelle ja salissa pidettiin huutokauppoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut