Elokapina-liikkeen esittely helsinkiläislukiossa nostatti somemyrskyn – rehtori kertoo, mistä on kyse

Koulut: Ympäristöliike Elokapinan aktiivit esittelivät toimintaansa Etu-Töölön lukiolaisille.

Ympäristöliike Elokapina tunnetaan useista mielenilmauksistaan, joissa osassa on myös keskeytetty Helsingin liikennettä. Kuvassa Elokapinan Veriprikaati heinäkuussa. Puvuilla symboloidaan lajien kuolemista massasukupuuttoon. Arkisto/Agata Anttonen

Sanna Jompero-Lahokoski

Ympäristöliike Elokapinan toiminnan esittely torstaina Etu-Töölön lukiolaisille sai sosiaalisessa mediassa aikaan suoranaista kuohuntaa.

Moni ihmetteli Twitterissä, miksi muun muassa näyttävistä mielenosoituksistaan tunnettu liike haluttiin esitellä lukiolaisille ja ovatko vastaavat esittelyt edes kouluissa sallittuja.

Etu-Töölön lukion rehtori Joanna Ovaska kertoo saaneensa joitakin kysymyksiä jo ennen tilaisuutta. Ovaskan mielestä kyse on ollut väärinymmärryksestä ja keskustelu Twitterissä elää "omaa elämäänsä".

Lukiossa vietetään parhaillaan demokratia- ja ihmisoikeusviikkoa.

– Viikon aikana olleiden teemojen ja esitysten joukossa yhtenä tapahtumana oli Elokapinan esittely. Lyhyen Teams-esityksen aikana kolme toimintaan osallistuvaa nuorta kertoi Elokapinan toiminnasta yleisesti ja omasta tavastaan vaikuttaa elokapinallisena yhteiskuntaan, Ovaska kertoo.

Etänä tapahtuneen Esittelyn jälkeen asiasta sai esittää kysymyksiä tai kommentteja.

– Tilaisuus oli opiskelijoiden itsensä ehdottama ja kuulijoille vapaaehtoinen, sanoo Ovaska, jonka kanssa tilaisuudesta oli sovittu.

Ovaska sanoo yllättyneensä lähinnä siitä, kuinka vankasti ulkopuoliset ihmiset ovat ilmaiseet mielipiteensä tietämättä, mihin asia liittyi.

Apulaispoliisipäällikön mukaan sumutteen käytöstä varoitettiin etukäteen – "Mielenosoittajia yritettiin kantaa tieltä sivuun, mutta osa palasi takaisin"

Entä voivatko koulut ja lukiot pyytää vieraikseen ketä haluavat vai onko kasvatuksen ja koulutuksen toimiala laatinut asiasta ohjeita?

Lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen sanoo olleensa etukäteen tietoinen Elokapinan osallistumisesta töölöläislukion tilaisuuteen.

– Mitään listoja tai luetteloita ei ole, että kuka tai ketkä kouluissa saavat vierailla ja ketkä eivät, Korhonen toteaa.

Korhonen sanoo käyneensä jo aiemmin keskusteluita lukiorehtoreiden kanssa vierailuihin liittyvistä toimintatavoista. Asia nousi keskusteluun Korhosen mukaan edellisen kerran, kun Elokapina aiheutti viime lokakuussa kohua herättäneen ja kaasusumutukseen päättyneen tiesulun Kaisaniemessä.

– Itse näkisin niin, että jos kyse on tilanteesta, jossa liike omasta aloitteestaan tarjoutuu tulla markkinoimaan toimintaansa, olisin vierailuiden suhteen aika nihkeä. Me emme ole mikään markkinointialusta, Korhonen kertaa kouluvierailuiden reunaehtoja.

Mutta eikö tässä tapauksessa kyse ollut juurikin liikkeen toiminnan esittelystä ja markkinoinnista?

– Minä en näe asiaa niin. Vierailuihin tulee suhtautua tietyillä reunaehdoilla. Minusta se oli ok, että Elokapinakin näkyy koulun teemaviikolla.

Markkinointi olisi tässä tapauksessa ollut Korhosen mukaan sellaista, että liike tulisi esittelemään toimintaansa "ja se olisi siinä". Keskustelua aiheesta täytyy tunneilla jatkaa ja sen on oltava osa opetusta.

– Opetus on sitä, että pyydämme eri toimijoita tulla keskustelemaan toiminnastaan tietyistä näkökulmista ja sitten oppilaiden kanssa keskustellaan asiasta.

Erilaisista ilmiöistä ja näkökulmista täytyy Korhosen mukaan voida kouluissa keskustella.

– Meidän täytyy voida opetuksessa käsitellä erilaisia ilmiöitä. Emme voi ryhtyä sensuroimaan ympärillämme olevaa todellisuutta.

Poliisi otti yli 100 ihmistä kiinni Elokapinan mielenosoituksissa sunnuntaina – "He eivät totelleet käskyä poistua paikalta"

Päätöksen kaikista kouluvierailuista tekee loppupeleissä koulu itse. Korhonen olisi vierailuihin liittyen tarkkana muutamasta asiasta.

– Tarkkana täytyy tietenkin näkökulmasta riippuen olla laittomuuksien tai kansalaistottelemattomuuden osalta. Viime kädessä harkintavalta on aina lukion rehtorilla. Minkäänlaisia laittomuuksia emme tietenkään hyväksy, Korhonen toteaa.

"Mulla on kaikki vehkeet mukana, laitetaan homma pyörimään" – perussuomalaisten kansanedustaja herätti pöllämystyneet mielenosoittajat Mannerheimintiellä kello 4.48

Poliisin toiminnassa Elokapina-mielenilmauksessa epäillään nyt myös pahoinpitelyä – "Käsitys tapahtumista on tosiasioiltaan suhteellisen selkeä"

Kuva: Poliisi poimi luksusristeilijän eteen kajakeilla asettuneet merestä yksitellen

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut