Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkäriryhmä vaatii lasten ja nuorten rokotusten lopettamista – näin THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa väitteisiin

Helsingin Uutiset kertoi viime viikolla (HU 4.–5.9.) lasten ja nuorten koronarokotusten lopettamista vaativan Pelastetaan Suomen lapset -kampanjan toiminnasta. Kampanjassa mukana olevat lääkärit ja jutussa haastateltu psykiatrian erikoislääkäri Nina Kristiina Honkanen ovat esittäneet useita väitteitä, jotka ovat ristiriidassa muun muassa THL:n näkemyksen kanssa.

Helsingin Uutiset pyysi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekia kommentoimaan väitteitä.

Kuinka Suomessa on varmistettu rokotteiden riittävä testaus ja turvallisuus eri-ikäisille ihmisille? Kuinka turvallisista rokotteista on kyse?

– Rokotteet ovat käyneet tarkat tutkimukset läpi eri ikäisillä, ja ne on Euroopan lääkeviranomainen EMA ja komissio hyväksynyt tiukkojen kriteerien mukaisesti. Rokotteet ovat riittävän turvallisia. Niiden hyöty– haitta-arvio on reilusti hyödyn puolella, jotta lääkeviranomainen on antanut niille ehdollisen myyntiluvan, Hanna Nohynek sanoo Helsingin Uutisille.

Honkasen mukaan Suomessa annettava rokote on ”uusi kokeellinen geeniteknologinen injektio, jota ei voi kutsua rokotteeksi.”

–  Koronarokotteita on hyvin erilaisia. Suomessa on käytössä uudempaa teknologiaa hyödyntäviä mRNA-rokotteita sekä adenovirusvektorirokotteita. Molempia on kehitetty toistakymmentä vuotta, siinä mielessä ne eivät ole uusia.

Honkanen ihmettelee, miksi rokote on saatu valmiiksi näin nopeasti. Hänen mukaansa rokotekehittelyssä menee vähintäänkin 8-10 vuotta.

– Tutkijat ovat hyödyntäneet tietoa aiemmista tutkimuksista koronarokotteen kehittämiseksi. Rokotteen tuotanto on aloitettu ennen tutkimusvaiheiden päättymistä. Rokotteen kehittämiseen on käytetty valtavasti rahaa ja työaikaa, THL:n verkkosivulla kerrotaan.

– Kyseessä on siis poikkeuksellinen toimintatapa, joka katsottiin tärkeäksi, koska pandemian vakavuus oli ilmeinen, Hanna Nohynek sanoo.

Pelastetaan Suomen lapset -kampanjan vetoomuksessa viitataan Hanna Nohynekin Lääkärilehden haastatteluun, jossa hän sanoi toukokuussa 2020 että ”liian suuri immuunivaste voi ­aiheuttaa osan vakavista tautimuodoista.” Voiko rokotettu saada vakavamman koronataudin?

–Tämä on ollut yksi huoli, mitä rokotekehittelyssä on tuotu epidemian alussa esille, mutta sille ei ole saatu vahvistusta. Tutkimusten perusteella tiedämme, että sellaiset soluvälitteisen immuniteetin solut, jotka lisääntyessään voisivat aiheuttaa vakavamman taudin, eivät meillä käytettyjen koronarokotteiden antamisen jälkeen ole lisääntyneet, THL:n ylilääkäri vastaa.

Kampanja nostaa esiin potentiaaliset riskit hedelmällisyydelle ja rintaruokituille vastasyntyneille.

– Mitään sellaisia biologisia mekanismeja, jotka olisivat riskejä hedelmällisyydelle ei ole osoitettu. Eläinkokeissa ei ole tullut esille mitään hälyttävää. Imettävän äidin rokottaminen on turvallista, rokote ei mene äidinmaitoon eikä sillä ole vastasyntyneelle kielteisiä vaikutuksia. Pikemminkin päinvastoin, rokotetun äidin rintamaitoon erittyvät vasta-aineet suojaavat myös vastasyntynyttä koronalta, Nohynek kertoo.

Näin lasten koronarokotuksia vastustava lääkäriryhmä toimii Suomessa –  helsinkiläinen erikoislääkäri kertoo, miten ajatusmaailma näkyy hänen vastaanotollaan

Miten Suomi selviää koronasta, kun verkossa toimivat "antivakserit" kiihdyttävät väärän tiedon levittämistä? – Hus-johtaja Lasse Lehtonen: "Pyrkivät luomaan epäjärjestystä"

Salaliittoteorioissa on yksi huolestuttava ja jopa vaarallinen piirre, sanoo tutkija – näin teoriat syntyvät ja leviävät Suomessa: "Täytyy uskoa siihen, että..."

Päätoimittaja Kannala: "Rokotevastaisten aikuisten levittämä valheellinen propaganda on halveksuttavaa"

Rokotevastaiset yrittivät tunkeutua helsinkiläiseen kouluun, poliisi otti kiinni kolme 1980-luvulla syntynyttä miestä: "Henkilökunta koki tilanteen uhkaavaksi"