Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Ajokortittomalle pk-seudun työttömälle ehdotettiin kuorma-autokuskin paikkaa Lappeenrannassa – 61-vuotias nainen: En kelpaa edes Prismaan hyllyttämään

Työttömyys: Kuusikymppinen nainen on hakenut töitä ahkerasti, mutta työpaikkaa ei silti löydy. TE-toimiston algoritmi toi tarjolle kuorma-autokuskin tehtävän, vaikka naisella ei ole ajokorttia.

– En kehtaa ääneen edes sanoa, miten kyrsiintynyt olen. Poljen jalkaa ja itken ja ihmettelen, miksi minä en kelpaa.

Näin tiivistää tuntonsa työnhaussa vuosien ajan tyrmätyksi tullut vantaalainen 61-vuotias nainen. Hän arvioi tehneensä vuodesta 2014 jatkuneen työttömyytensä aikana yli 150 työhakemusta – turhaan.

Kahteen kunnalliseen työpaikkaan hän on työllistynyt palkkatuen avulla. Molemmat työsuhteet jatkuivat vuoden.

– Kun olin viisikymppinen, työnantajat vastasivat hakemuksiini, että kiitos mielenkiinnosta. Nyt kuusikymppisenä en saa edes vastauksia.

– Aiemmin kirjasin kaikki tekemäni työhakemukset vihkoon. Nyt olen heittänyt sen vihkonkin menemään.

Koronatyöttömyys rassaa pk-seudulla pahiten Vantaata, Helsingissä heinäkuussa 50 000 työtöntä – samaan aikaan 75% yrityksistä kokee pulaa osaavasta työvoimasta

Tilastot kertovat, että naisella riittää kohtalotovereita Suomessa, jossa 55–64-vuotiaiden työllisyys on pysynyt sitkeästi Pohjoismaiden alhaisimpana.

Syynä tähän on pidetty milloin eläkeputkea, milloin sosiaalitukien viidakkoa, jonka sanotaan kannustavan jäämään kotiin.

Jos vantaalaisnaiselta kysytään, on syynä yksinkertaisesti se, ettei työtä ole.

Hän arvelee, että syynä on yhtäältä hänen ikänsä ja toisaalta koulutuksen puute.

– 1970–80-luvuilla työtä oli tarjolla, vaikkei ollut koulutusta. Minullakaan ei ole keskikoulun jälkeen käytynä kuin työpaikan atk-koulutuksia. Mutta ikinä en ole ollut laiska! Olen hakenut siistimistöitä, pakkaamista ja hyllyttämistä, nainen luettelee.

Ennen työttömäksi jäämistään nainen teki yli 30 vuotta asiakaspalvelutyötä puhelinvaihteessa.

Nainen kertoo olleensa vastikään yhteydessä muun muassa henkilöstövuokrafirma Baronaan sekä vantaalaiseen Prismaan.

– Olin kaupassa ja huomasin, että laatikot olivat levällään käytävällä. Tarjouduin pakkaamaan hyllyjä ottamalla yhteyttä Baronaan, mutta sieltäkään ei vastattu.

4 vuotta sitten Suomeen muuttanut Tatjana, 44, oppi kunnolla suomea vasta työelämässä – kaupan alalla on pulaa työntekijöistä, mutta kielitaidottomuus estää usein työllistymisen

Kaksi palkkatuettua työsuhdettaan nainen kertoo saaneensa omalla aktiivisella työnhaullaan. TE-toimiston kautta yhtään työpaikkaa ei ole kuluneen seitsemän vuoden aikana löytynyt. Sen sijaan TE-toimiston verkkopalvelun algoritmit ovat ehdottaneet hänelle hyvin erikoisia työpaikkoja.

– Minulla ei ole ajokorttia, minkä olen kertonut omissa tiedoissani. Silti (TE-toimiston verkkopalvelun) omalla sivullani minulle ehdotettiin yhdistelmäkuorma-auton kuljettajan paikkaa Lappeenrannasta!

Ehdotuksiin on kuulunut myös muun muassa elinsiirtosairaanhoitajan työpaikka Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

– Vaikka aivan varmasti olen kertonut, ettei minulla ole sairaanhoitajan koulutusta.

Mistä johtuu ravintoloiden työvoimapula? – Menestysravintolan johtaja kritisoi hallitusta ja viranomaisia kovin sanoin: "Pitäisi selventää, kuka päättää ja mistä ja milloin"

Omaa jaksamistaan nainen on pitänyt yllä lukemalla ja kuntosaliharjoittelulla. Hän sanoo, että itsetunto on heikentynyt silti, sillä hänet on kasvatettu työnteon tärkeyteen.

Sanoopa nainen kirjoittaneensa työministeri Timo Harakalle (sd.) ja kansanedustaja Antti Lindtmanillekin (sd.).

– Mutta eihän heillä ole aikaa vastata.

Nainen arvelee, että poliitikoilla on hyviä ideoita työllisyyden parantamiseksi, mutta keinot jäävät puolitiehen. Uusi kehotus eläkeläisten työllisyyden parantamiseksi on hänestä esimerkki tästä.

– Sanovat, että eläkeläisten pitäisi mennä töihin työvoimapulan takia. Mutta hyvänen aika; ei niitä töitä saa vaikka hakisi!

Kouluallerginen häirikkö kasvoi opettajaksi – Tero Laukkasen mielestä ravintola-alan työvoimapula on itse aiheutettua: "Eivät opiskelijat käyttäydy omituisesti, vaan me aikuiset"

Näille aloille oli erityisen vaikea löytää työntekijöitä koronavuonna – rekrytointi tyssää usein samaan ongelmaan

Päätoimittaja Kannala: ”Pk-seudun työvoimapula on akuutti, eikä tilanne näytä korjaantuvan”

Eva: Yhä useampi kannattaa työperäistä maahanmuuttoa – näissä ryhmissä suhtautuminen on suopeinta